Wednesday 30 April 2008

Glory Glory!!! ~

Rio: We had to dig deep

Rio Ferdinand praised United for summoning every last ounce of effort to get past Barcelona and reach the Champions League final on an emotional night at Old Trafford on Tuesday.

A wonderful Paul Scholes strike after 14 minutes gave United the lead, but some valiant defending was needed to stave off Barcelona's challenge late in the game.
In particular, Ferdinand and central defensive partner Wes Brown were magnificent in limiting Barca's chances.

"We had to dig deep in the end, but we feel we did enough to make it to the final," Rio admitted after the game.

"We had to show discipline, quality in the goal from Paul Scholes - and what a goal! - and then resilience. We stuck together and we're there now.

"The Reds face an all-English encounter in the final in Moscow, against either Liverpool or Chelsea. But Rio insists he isn't bothered who United's opponents are."I don't care who we face in the final," he said. "We're there and that's all that matters.

Saye agak gembira di atas kemenangan ini…saye tatau kenape…tapi itu yg saye rase…mungkin sebab sebuah kelab yg hebat deserve ape yg sepatut nya mereka dapat…Tahniah United!!!Anda memang hebat…keep it up n get the title!!!

Andai anda bertemu Chelsea di final,ande perlu berusaha dengan gigih dan buktikan siapa anda sebenarnya…Kekalahan anda pada Chelsea mggu lepas itu adalah satu kebetulan yang harus diakui…Apa yang perlu anda lakukan adalah anda perlu menewaskan mereka seperti anda menewaskan Barca…Jika anda bertemu Liverpool,pasti itu bukan masalah bg anda kerana anda tahu anda sentiasa berkeyakinan menewaskan Liverpool dan anda telah pun banyak kali buktikannya…

Ronaldo,anda tetap hebat walaupun anda gagal menyempurnakan tendangan penalti pada 1st Leg…itu tidak mengapa kerana sumbangan anda lebih banyak dari kesilapan anda…Biaselah.,manusia mmg pandang pada satu titik hitam berbanding titik2 putih yg lebih banyak dan baek…

Saye tidak dapat bersama anda pada hari perlawanan…Sayer berada di Malaysia dan saye akan berharap dari sini agar anda menghadiahkan saye kemenangan…berikan saye 2 title itu!!!

Jumpe lagi…Sekian~


Mat Kilau ~

Mat Kilau – Pahlawan Melayu Terbilang ~

What should I write 4 dis unfamiliar topic…???Tell every one about the hsitory of Mat Kilau???Tidak~It’s better 4 your guys bukak buku sejarah yg byk dengan words yg ‘best2’…Haha

Aisey,cam tak best jer citer dalam english…walaupun saye ni tere la jugakkan…tapi takkan nak blagak~takpe2,citer dalam bahasa melayu…baru ader kepuasan…kalau nani kate ‘I look studid when I speak malay’ tapi afiq kate ‘ I look cool when I sepak malay’…biarlah org ape org nak kate…kan2???

Sebenarnye,haritu ader prog kat Mat Kilau(Sekolah Menegah Kebangsaan Mat Kilau,Kuantan,Pahang)…Kali ni saye nak gunakan istilah kami(plural of respect) laa sebb mudah sket…Kami di bawah naungan akak yanie@kamben yg berwibawa alhamdullilah berajaya melaksanakan prog yg agak dasyat ini…Mule2,terfikir2 jugak dengan was2,boleh ke prog ni dijalankan???dahla kite semua ni mcm mentah dan tak matang je…kan???tapi,berkat ke’best’an,kesungguhan,kehenseman dan keayuaan FeC2,kami boleh dikatekan sgt2 berjaya…tak gitu Bigest boss??abg2 dan akak2 FeC???

Ini adalah prog terakahir kami sebelum tamatnya semester 2 dengan rasminya...~

Saye taknak citer la ape prog yg kami buat…yang penting ia best,seronok dan mengujakan…walaupun ‘telur saye hebat’,tetapi saye tetap ader Anti virus Guidance untuk menjayakan Fire in the hole….~(fahamke korang..?) dan sebagainya…~

Memandangkan ini bukanlah lapoaran program dan ini adalah blog saye,make saye punye suke lah untuk tulis ape…~ dan letak ape2…





Walaupun sesuatu perkara itu mencapai tahap best atau best giler atau sebagainya,namun dalam tahap itu tetap ada cacatnya seperti mane kebanyakan org kate 'no one's perfect'='no such thing's perfect'...yang cacat itu perlu dicari dan diperbaiki...pencarian yg cacat itu perlu dimulakan dari diri sendiri...jangan sibuk menunding jari pada yg laen sebb itu hanya membuang masa dan menunjukkan kebodohan diri sendiri..."Sesungguhnya Allah tidak mengubah nasib sesuatu kaum melainakn mereka yang mengubah diri mereka sendiri"

To Akak2 dan Abang2 FeC : Terima kaseh kerana membantu dan memberi tunjuk ajar supaya tidak kurang ajar...Mudah2an jasa kalian diganjarkan perkara yang setimpal...Allah itu Maha Adil...Jumpe lagi laen kali...harap2 ader lg prog yg mcm ni...berterusan sampai bile2

To adek2 Mat Kilau : Nice to meet you guys...Trimas utk komitmen yang cemerlang...tak lupe juge utk tuala kecil warna hijau tuh...Sekali-sekale kene marah baru best,baru ader life dan baru ader variety dalam kehidupan...insyaAllah jumpe lg~Jage diri

To Cikgu2 Mat Kilau : Tempat tido yg kondusif-terima kasih...Terima kasih untk keprihatinan anda terhadap pemimpin2 masa depan

To myself : Hidup ni sgt pendek...Banyak bende yg ko kene belajar dgn cepat dan tepat...Setiap detik adalah berharga~

To all : Ajari diri anda menjadi dri anda selagi ia baek untuk anda...~



Tuesday 29 April 2008

Sem 2 oh Sem 2!!! ~

Sem 2 yang Berlalu ~

Hmmm~nampaknye semester2 telah pun berlalu dgn jayanya walaupun ader yang tak berape nak berjaya…haha~’Ala kullihal,alhamdulillah sebb ia tetap telah berlalu dan takkan kembali…

Berakhirnya sem 2,maka berakhirlah riwayat budak2 TESL kecuali mereka yg repeat sem depan(jumpe anda di sane…haha)tapi harap2nye takde sapelah yg repeat…Kepada Aizat,Han,Tuk,Erie dan Azfar,teringin sekali berjumpe korang untuk sekian kalinya…banyak hutang korang kat aku yg belum dilunaskan seperti senapang2 yg ko curi bile aku ditembak mati dan gol2 cantek dari aku yang perlu korang berguru dengan aku…oceyh~Owh yea,tidak lupe kepada Jenna yang begitu riang menceriakan kampus Kuantan yg sememangnya ceria…dan,terima kasih juge membantu aku dalam ‘spiritual and motivation…kan2???

Satu nikmat yang aku tak pasti sameada akan dapat ku nikmati lg sem depan@sem 3 adalah ketiadaan kelas pada hari Jumaat…Ya Allah,izinkanlah agar sem depan tiada kelas pada hari Jumaat…Ameeen~boleh tido puas2 setelah penat berlajar,takpun boleh study lepas subuh sampai pukul 12tgh hari sambil menunggu Pok Su atau Pak Lah datang membawa bas…Yang penting,ketiaadaan kelas pada hari Jumaat adalah satu nikmat yg tidak terhingga…~

Satu lg nikmat yg seronok pada sem 2 ini adalah wujudnya ketiadaan junior(bagaimana itu kata Pak Man Tello..??)maknenye takde junior laah~paham2 la kan,kalo member sendiri especially yg sekepala je ader,mesti lg best…Dahla kampus tu kecik,takde junior lg la ‘kecik’…rase mcm jumlah yg kecik tu membuatkan hidup mcm kat rumah sendiri bersama papa mama dan abang kakak…bes sangat~kan2???

Yang tak boleh dulapakan tentu sekali final exam yg amatlah dahsyat terutama sekali paper law(MTC 037),legal research(MTC 038),psycho(MTC 039)…termasukla bel…Ya Allah!!!punyelah dahsyat soalan2 dier…rase cam nak nanges je jawab~tapi,naseb baek ar aku cool…kan2???hahaha…tapi,dah lepas nak buat camner…insyaAllah doa dan tawakkal yang berterusan mghasilkan keputusan yg mengujakan…hehe~

Byk lg yg tak dapat aku lupekan sebenarnya…tapi aku pun pelik,buat apelah aku cerite bende2 ni kat blog ni…(hairan sungguh)haih~teringin rasenye nak pergi merbok belasah balek budak2 shah alam n kedah…hehe(oopss..jgn terase~),nak pergi padang besar bawak duit byk2,berlakon drama dalam bel330,farewell dinner yg lazat,ziarah sekolah kesayangan kambeng@yanie and the gang iaitu SMK Mat Kilau…hehe,maen counter strike yg sgt tidak membosankan,main liga juara2 rekaan budak2 hensem,pergi makan nasi dagang lepas subuh sambil dikejar ANJING…huahuahua~menyakat budak2 yg bajet ingin menyakat dan segala bende yg tidak dapat aku ungkapkan melalui penulisan kali ini…

Nilkmatilah…~






Dan...Terima Kasih untuk semua...tQ~ (",)

Tuesday 1 April 2008

Salah Wanita ???

Ada seorang kawan saya (pensyarah disebuah IPT sekarang ini) pernah berkenalan dengan seorang wanita yang kemudiannya kawan saya ini ingin melihat wajah wanita itu sebelum meminangnya. Sekalipun kawan saya ini tidak mempedulikan sangat wajah perempuan ini kerana akhlak wanita ini baik namun saya mengarahkan kawan saya melihat dahulu wajahnya.

Malangnya wanita ini mewarisi kebodohan wanita melayu yang kemudiannya memberikan gambar palsu kepada kawan saya ini kononnya mahu menguji apakah kawan saya ini memilih kecantikan atau hati.

Gambar yang diberikan ialah seorang wanita yang berkulit gelap dan berjerawat dan memakai tudung dengan menampakkan rambut dan saya katakan pada kawan saya perempuan ini tidak sesuai untuknya kerana kawan saya itu seorang yang kacak dan biarlah mencari yang sepadan dan lebih sopan pada pemakaian.

Sabda rasulullah : Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kalian melihat kepadanya menenangkan hati...(hadith sahih riwayat Abu Daud, Nasaie, Ibn Majah dan Hakim).

Akhirnya setelah menolak perempuan itu atas nasihat saya maka selepas itu barulah perempuan bodoh celaka ini muncul semula pada kawan saya dan mempamirkan dirinya yang sebenar dengan sengaja memperlihatkan dirinya yang memang cantik manis, memakai jubah dan bertudung labuh dengan berkulit putih pipi kemerah-merahan.

Kawan saya merasa menyesal menolak muslimat ini namun saya katakan pada kawan saya bahawa wanita ini hanyalah wanita bodoh yang memiliki wajah dan diri yang cantik tapi jahil dan celaka dan jauh dari pertunjuk sunnah dan bahkan saya doakan pada kawan saya ini mendapat muslimah yang lebih solehah dan semoga wanita ini mendapat lelaki yang sehodoh mungkin sesuai dengan gambar palsu yang diberikan kepada kami.

Sesungguhnya sunnah yang diajar oleh rasulullah ialah bolehnya lelaki melihat wanita dan wanita melihat kepada lelaki dan hal ini sudah ijmak ulama fuqaha ummah namun masih wujud wanita bodoh berwajah cantik dalam masyarakat Melayu konon hendak menguji lelaki. Sesungguhnya baginda rasulullah sendiri menyukai wanita cantik dan menyuruh supaya melihat dahulu wanita yang ingin dinikahi apakah cantik dan menarik hati.

Celakalah wanita bodoh ini yang masih hidup dan bernyawa dalam jasad yang tidak berguna pada agama satu sen pun.

Segala puji hanyalah bagi Allah swt~

Begitulah adanya tulisan akhi ini dan mungkin ada shbt yg membaca artikel ini akn merasa sedikit terkilan sebagaimana ana membacanya pd pertama kali dahulu.. Siapalah ana yg cetek ilmu ini utk berkata cara penulisan akhi ini silap atau sebaliknya tapi eloklah jika kita ambik mane2 yg dirasakan baik dan cuba muhasabah diri kita juga.. sesungguhnya tidaklah lain tujuan ana berkongsi artikel ini hanyalah sekadar mengingatkan shbt2 utk sama mengingatkan diri yg slalu lupa ini ...


-Dipetik dari msg2 forward dari inbox friendster saye-

Paparan saya tafsiran anda~