Tuesday 24 June 2008

10 Hari di Jakarta ~

Alhamdulillah…dapat jugak aku manfaatkan cuti yg pjg ni dengan menghabiskan masae selama 10 hari Jakarta yg mgkin lebih baek dari Kuala Lumpur atau…sebaliknya…~

Setelah bosan tinggal di Malaysia dan setelah mendapat persetujuan dari parents(kenela dapat persetujuan,kalo tak sape nak support..haha!),berangkatlah aku ke sana pada 11Jun dan pulang pada 21Jun…Nak kate aku pergi holiday tak jugak dan nak kate aku buang mase kat sane pun tak jugak…sebb 10 hari kat saner aku rase mcm dah 100 hari..dah mcm duk kat sane selame satu sem…rase mcm student@musafir yg belaja kt sane pun ade…Act,pergi sane nak lepak2 dengan Baem yg agak2 sengal tapi agak2 gempak…hahaha…tak byk yg berubah,tapi still ader perubahan…good 4 u Baem…~

Kalo aku cerita aku pergi jalan sane jalan sini bukkanyee menarik phatian sgt pun sebb korg takkan boleh imagine punye keadaan di sana…tulaa,wpun aku mmg pandai bercerita utk memberikan gambaran yg jelas,tapi kalini aku agak malas utk memberikan gambaran itu…

Cume,sedikit pengajaran yg boleh diambil dari pengalaman dan pengajaran itu terfokus ke arah ‘SYUKUR’(ade je pengajaran2 laen) bile kite berada di negara mcm tu…negara dunia ke3 atau mgkin ke 4…~

-Traffic jam dekat sane sangat lah teruk berbanding di Malaysia…
-Pemandu2 di sane sgt lah pro sampai kebanyakan mereka tidak menggunakan signal tetapi hanya menggunkan hon utk memberi isyarat
-Jarak antara kenderaan sgt la rapat di highway (satu jengkal) dan amat mencuakkan
-Hiburan merupakan santapan utama org kebanyakan di sana
-Makanan tepi jalan mereka sedap dan menarik perhatian@murah
-Org kaya di Indoneisa lebih hebat dan kaya dari org kaya di Malaysia@Shopping complex bersepah yg ala2 MidValley tuh…tadehalla~
-Pergaulan mereka sesame rakyat lebih baek dan mesra jika dibandingkan dengan kita
-Barang2 mereka sangat murah dan ini sgt seronok…Bercutilah disana!!!Snorkling tu baru RM15..haha
-Demokrasi adalah meraka
-Ceramah dan Khutbah di sana sgt lah cool dan menarik…tiada teks!!
-Public transport disana sgt efektif…sgt byk dan sgt mudah dicari
-Meraka tidak seteruk yang kita sangka!!!

Tuje kot sedikit pengajaran…haha…tak jugakkan nak kate pengajaran???ikutla nak define ape…lu ader otak lu pikkirlah sendiri!!!~Nabil plak...-

Anyway,mgkin berada di negara sendiri itu lebih baek…Dan,mmg setiap kejadian itu ada kelebihan dan kekurangan…itulah Malaysia dan Indoneisa…Bagai air dicincang takkan putus…begitulah juga aku dan ko(yang sedang membaca)…kan??


Special thanks to ;
1-MAK and AYAH
2-Baem,Mun,Zaf,Halim,Ammar
3-Ummi’s Family
4-Warga Kedutaan Besar Malaysia Jakarta
5-Pak Tubing,Jaman and Bongo’
6-Ibuk Haider and family
7-Pemimpin2 Mahasiswa Jakarta
8-Seluruh warga Indonesia di Jakarta

-Semoga kalian dirahmati Allah dunia dan akhirat-

Ameen Ameen Ya Rabbal 'Alamin.....~

Tuesday 10 June 2008

The Beginning~

Alhamdulillahhi Rabbil 'Aalamin~

(Speechless)...Ermm~

Kem Anak Soleh 4@KAS4 telah berlangsung dengan jayanya lebih jaya dari EURO 2008 dari 26Mei 2008-6Jun 2008...

Dun have anything to pose arround...Juz view those pics and make a good consequences in urself~

Tulaa...bukan senang kan nak educate certain people esp biler mereka belum tahu ape itu tanggung jawab...bukan tak tahu..tapi belum tahu!!!Bermakna mereka akan tahu...Yang tahukan mereka adalah kite...mcm mane mak dan ayah tahukan kite...takkan ader jwpan plg tepat untuk tanggungjawab...~

Terime kasih untuk semua dari mula hingga akhir...dari yg plg muda hingga yg paling tua...Yang berkaca mata ataupun tidak...Yang lelaki mahupun wanita...Yang sudah berkahwin ataupun masih lagi singgle...Yang tidur pukul 1am ataupun lebih dari itu...Yang bangun pukul 5am ataupun selepas subuh...Semoge jasa anda dirahmati dan dilipatgandakan rezeki dari sisi-Nya,dipermudahkan ursusan-Nya di dunia dan akhirat dan diganjarkan syurga atas usaha ini...-Anda semua terlalu istimewa...tidak terkata...Let Allah be with me~

Jazakumullahukhairankathira...~

Wednesday 4 June 2008

rm2.70 yang yang SESAT ~

Mule2 sekali, jom kite same2 fikir nak salahkan siape…???Diri sendiri?mak ayah???keadaan dunia???atau, kerajaan yang memerintah…korang yg tentukan!!!tapi rasenye jawapan yg paling tepat adalah jawapan yg terakhir!!!rasenyelaa~hahaha…ermm~tepuk dada tanye iman

Aku sangat la bengang dengan rm2.70 ini!!!dan pastinya seluruh ummat di Malaysia bengang dengan angka ini…angka ini tidak ong same sekali!!!Angka ini adalah angka yagn kusut dan serabut!!!Orang yg cintakan angka dan bijak dalam matematik juge tidak suke dengan angka ini…~tak percaye???tanye Sufiah!!rm 2.70 ini adalah lebih baek jike dihabeskan dengan membeli slurpee di 7 Eleven dan sebungkus roti gardenia coklat ketika perut lapar di waktu tgh hari yg panas terik untuk mengalas perut..kan???

Bayangkan bagaimana kereta seperti kelisa dan kancil(kereta org kebanyakan) mulai ini akan di beri minum dengan minuman bernilai rm70>rm80…wow!!!fantastic???duluuuu minuman ni tak la mahal sgt…rm40 dh penuh…tapi sekarang,bapak mahal!!!bapak sape mahal???adus~nampak gaye lepas ni kalo travel dengan member2 terpakse la tong2 lebih sikit..kalo dulu rm5 sorang sekarang dah rm 10 sorang…sorry la member!!!bukan salah aku!!!-itu yg penting…~

Ape yang patut kite buat???Yang paling wajar adalah,kite semua belajar elok2 dan amek course biotech atau ape2 yg berkaitan pastu cipta sesuatu yg boleh ganti petrol@plumbum...dah ader dah pun sekarang, cume tak digunakan meluas…tapi,ader satu cadangan ape kate kite belajar elok2,kaji elok2 pastu kite guner sumber air laut sebagai ganti petrol…komferm dan sah2 tak mahal dan sumber tu takkan habes…kan2???bijak tak???

Lepas ni,sah2 semua harga barang akan naek…bukans setakat harga barang je akan naek…harge orang pun akan naek…dosa pun bertambah naek…berat badan lagila naek…timbangan akhirat utk dosa komferm2 naek…

Hahahaha~eh jap2!!!lupe nak berterime kasih kepada kerajaan kerana masih terus memberikan subsidi~banyak banyaaak terime kasih.

Biaselah, aku pengguna…mestilah aku tere nak komen banyak2…tidak akan ader bende yg lebih baek melainkan ia berpihak kepada kite…kan??org laen pun mesti komen punyelah…semua komen!!!kami bukan along kami cuma nak tolong…jom komen!!!tapi, dengan hikmah dan bijaksana…~hahaha~


p/s : Duit banyak takde halla…!!!

Monday 2 June 2008

A song to share ~

Swallowed in the sea

-Colplay-

You cut me down a tree and brought it back to me,
And that’s what made me see where I was going wrong,
You put me on a shelf and kept me for yourself,
I can only blame myself, you can only blame me

And I could write a song, a hundred miles along
Well that’s where I belong and you belong with me,
And I could write it down or spread it all around,
Get lost and then get found or swallowed in the sea

You put me on a line and hung me out to dry,
Darling that’s when I decided to go to see you,
You cut me down to size and opened up my eyes,
Made me realize what I could not see

And I could write a book, the one they'll say that shook ,
The world and then it took, it took it back from me,
And I could write it down and spread it all around,
Get lost and then get found and you'll come back to me not swallowed in the sea

And I could write a song a hundred miles long,
Well that’s where I belong and you belong with me,
The streets you’re walking on, a thousand houses long,
Well that’s where I belong and you belong with me

Oh what good is it to live with nothing left to give,
Forget but not forgive, not loving all you see,
Oh the streets you’re walking on a thousand houses long,
Well that’s where I belong and you belong with me not swallowed in the sea

You belong with me, not swallowed in the sea,
Yeah you belong with me not swallowed in the sea