Sunday 15 March 2009

Actionable per se ~

Assalamualaikum semua...ape kabar???harini saye akan memberikan sedikit penerangan ttg seketul gmbar...saye beri anda tafsir...secara batin dan lahirnye,amatlah tidak reti bg diri saye untuk memberikan penerangan dalam ape jue bentuk skalipun...namun,adakah harus saye membenarkan diri saye bosan di hadapan komputer ini tanpa membuat ape2...hmm~sudah tentu tidak...lebih baek saye membuat sesuatu yg bosan daripada membiarkan diri saye bosan...



Ini gambar ape?ini gambar budak tgh tido dalam kelas mase tutor...sebab ape die tido dalam kelas?byk sbb knape die tido dalam kelas...berikut adalah sebab2nye ;

1-semalam die tido lambat sbb die study...
2-sambil die study,die main game...sameada dota,fifa,pes atau counter strike...
3-sebab die terminum ubat batuk yg mengantukkan...diisi kedalam cawan oleh salah seorg rakan sebiliknye sebelum pergi ke kelas...
4-sebab die mmg suke tido dalam kelas@penyakit keturunan...
5-sebab die berjngkit dgn kawan2 die yg mmg suke tido dalam kelas...
6-sebab pensyarah yg mngajar kat depan tu amatlah tidak merangsang minda utk belajar...
7-sebab die ni mmg ada niat utk tido...
8-sebab die nak maen bola kejap lg waktu ptg...so,nak save energy...
9-sebab lepas kelas tutor ni,die nak pergi library untuk sambung personal study...
10-sebab dier ada masalah dalaman iaitu masalah hormon...kesian~
11-sebab dier sedang mnghadapi final exam yg menghantui jiwa dan membuat jiwa menjadi kacau...
12-sebab lepas ni dier nak pergi dating dgn ntah saper...
13-sebab dier buat assignment last minute...atau mmg die tak reti buat assigment atau die tak suke buat assignment...
14-sebab die mmg genius lantas tiada hal bg die untuk tido dalam kelas...
15-sebab die ter'lupe' adab dalam kelas yg dalam ke;as tak blh tido mase cikgu ada...
16-sebab die mmg ngantuk sgt2 tak kesah lah apepun sebbnye...
17-sebab ader org psan kat die suruh tido dalam kelas...
18-sebab kelas die tgh hari...standardlaa...tgh hari kan mmg best untuk menutp kelopak mate...
19-sebab mmg subjek utk tido...
20-sebab kelas die ader aircond dan mmg sedap untuk tido...
21-sebab semalam ader champions league...kelab kesayangan die kalah teruk...padan muke!
22-sebab semalam lepak dgn member2 kat mamak...bukan kedai mamak...tapi mamak...kesian mamak tuh...
23-sebab smalam die perah otak untuk post buletin kat blog tersayang...
24-sebab smalam die sms aweks2 die yg jauh di mate tpi dekat di hanset...
25-sebab smalam die mnghadiri ceramah agama atau ape2 ceramah sekalipun...bgsnye~
26-sebab dier tau saper diri dier...
27-dan juge sebab2 yg laen yg tak dapat saye reka sebab saye da malas nak taip pjg2...

Ape yg ingin saye terangkan walaupun tak berape nak trg...adakah wajar kite menghukum atau mendescribe sesuatu hanya dgn satu sebab???itu soalan pertama...soalan yg ke2,layakkah kite untuk menghukum???dan,soalan yg ke3,untuk ape kite mnghukum???

Bergantung pada situasi,ada sesetengah keadaan kite boleh mnghukum dan ade sesetengahnye tidak...dan sudah tentu ia berkait rapat untk ape kite mghukum...

Yg saye terngkan di atas hanyalah pada surface nye dan sudah tentu ade isi2 yg perlu digali lg...dan sudah saye katekan bahawa penerangan saye ini adalah tidak berape nak terang...kerana,saye ingin anda sendiri yg fikir dan tafsirkan...

Pesan saye..."JANGAN JADI ORG YANG TERLALU SUKE MENGHUKUM "

Sunday 1 March 2009

Bila Waktu Telah Berakhir ~

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi




Opah telah pergi semalam...28 Februari 2009...1014a.m...dalam usia 94 tahun,pasti telah byk yg Opah pelajari...jadikan penglaman dan ujian sebagai bekalan...Opah jgn sedih2 ye...senyum2 selalu...dekat mane2 dan bile2 pun...wpun di kejauhan yg amat sgt...rindu dekat Opah!

tata Opah...

Selamat jalan dan selamat tinggal Opah...Opah telah selamat pergi dan Allah pasti sgt2 sayangkan Opah...semoga Opah dicuri rahmat dan diberkati...tersenyum bahagia di alam yg sgt jauh dan berbeza...~


Al Fatihah...