Tuesday 15 December 2009

'Kami Abang-abang 19 Tahun'


Im 'walking' around n visiting a few blogs of my frenz when i was at hira' and so lucky for me when i found samting which is very precious...i've read it b4 but im good when read it again...created by my fren,izzuddin@idin selamat...rindu bangat deh sama kamu!!kapan mau pulang?~

i remembered that this pusi(puisi ke,ke sajak?mane2 je) was presented by idin in front of my batch n our beloved muallims n muallimahs at the end of year 2006...giler touching!even ramai kat situ abg2 and akak2, they were not crying figurely but im very sure that they,at least pilu in their heart...

this 'magic words' for me is part of what we fe
el including idin n he was successfully delivered it in such a beaitiful words...credit for him!his heart spoke for himself and us!may Allah bless you...

juz for sharing...as sharing is caring...



PRESENTING...

'Kami Abang-abang 19 Tahun'

Kami abang-abang 19 tahun,
Masa silih berganti,
Sedar-sedar sudah 7 tahun,
7 tahun kami berada di bumi wakaf hira',

Kami abang-abang 19 tahun,
Ingin berkongsi cerita,
7 tahun dahulu 7 jan 2000,
Kami di sambut oleh Muallim dan muallimah,
Pesannya kepada kami,
Kalau nak A boleh cari sekolah lain,
Kami tak janji di Hira',
Tapi kami janji rohani kamu kuat,
Bila hubungan kamu dengan Allah kuat,
Berjuta-juta A pasti datang,

Muallim dan muallimah
Mengenalkan kami kepada Allah rasul dan kiamat,
Mengajar kami islam,
Mendedahkan kami apa itu dakwah,

Kami abang-abang 19 tahun,
Sangat gembira dan suka,
Generasi kami telah mencapai,
3 tahun berturut-turut,
Keseluruhan 1,2 dan 3,
PMR kami ramai 7A,8A,9A,
Malahan hafiz Quran, 7 bulan 8 bulan 9 bulan
dan 11 bulan,

Kami abang-abang 19 tahun,
Faktor pendorong kami adalah....
Muallim dan muallimah,
Sangat hampir bersama kami,
Makan bersama-sama,
Tidur di dorm bersama,
Riadah bersama dan solat bersama,
Suka dan duka bersama,

Kami abang-abang 19 tahun,
7 tahun sudah berlalu,
Masa telah tiba untuk kami tinggal
sekolah tercinta ini,
Namun kini sedih dan pilu,
Keadaan sudah berubah,
Kasihan pada adik-adik,
A diutamakan daripada
Allah di dalam kelas,
Hubungan kami dengan
Muallim dan muallimah,
Bagaikan langit dan bumi,
Apa sudah jadi?

Inilah luahan kami,
Abang-abang 19 tahun,
Itu harapan kami,
Jadikan Allah agenda dalam kelas,
Jadilah rakan baik para pelajar.


-Hasil nukilan, Izzuddin Selamat, 2006-


Monday 14 December 2009

Owh yea...Facebook!

Assalamualaikum kawan2..



apekah facebook?
apekah tujuan facebook?
sapekah foundernye?
di manakah HQ nye?
ape yg hebat sgt?
sape pengguna nye?
halalkah ia?
bagus sgt ke sampai sane sini sumer facebook?
kne potong ke?
ape kejadahnye?
takpeke?
ape beza ngan frenster?
apa barang facebook?
ye ke?
kene bayar ke?
laman berilmiah ke?
laman bersosial ke?
tmpat pancing ikan ke?
tempat bercucuk tanam ke?
tmpat bergosip ke?
apa?
bagaimana ia berfungsi?
ape statusnye?
di manekah keadilannya?
perlu ke?
muat ke?
siyes ke?


ape pun soalan dan ape pun jawapan...aku kini telah berfacebook tp taklah aktif sgt sampai addicted sebb tak reti gune 100% dan harap2 taknak reti gune 100% pun...bak kate org2 tua,biar ade dari takde dan bak kate org muda2,biar kalah asal bergaya...ozzzz,tibbe!!Walaubagaimanapun, ia adalah sesuatu yg amat sukar dipercayai aku kini sudah ade fb!hehehe...semoge fb menjadi sesuatu yg berguna!

Wallahu'alam...~

Berjalan,melihat dan mentafsir ~

Salamun 'alayk to all readers...

1st of all,alhamdulillah tuhan telah menggerakkan hati dan tgn untuk menaip kembali wpun tataula pas ni bulan baper akan ada post lg)...huhuhu

Examination result had been announced last week...and very2 syukur alhamdulillah keputusan yg tak tercapai dek akalku seperti nyanyian elyana tuh wpun tak dapat dekan...hanya 0.01 lg...Allahuakbar!!Takpelah afiQ...kene put more effort lg insyaAllah lenkali...
Berkenaan dengan result ni,kdg2 timbul dalam hati bahawa aku rase cam tak layak je nak dapat...pasal ntahla...rase mcm dah kotor n byk sgt salah silap pada ciptaan2 ilahi dan termasuklah ilahi itu sendiri...tp ya Allah, betapa pemurah dan maha lembutnya engkau pd hamba-Mu...dan pastinya tak akan dapt aku hitung nikmat2-Mu...Subhanallah!

Skrg ni...im working as a cikgu di sebuah institusi pengajian yg terkemuka di sek 27 shah alam...haha...ni pun satu masalah lg...bile koreksi diri,rase mcm tak bagus je nak jd cikgu...adoi,mcm semua bende jek aku tak leh jd ni...yg penting,jadi diri sendiri yg lebih baek...kan..kan...tak perlu tggu sempurna coz takkan ader yg smpurna...

Kepada anak2 murid yg nakal2 tp pintar2 walau selalu kene rotan,babab,cubit dan sebagainye...itu semua sebahagian dari kasih sayang...ewah ewah...hehehe...dan kalo korg terbace blog ni,buat2 tatau jer n jgn ckp kat mak ayah plak...senyum pun dah kire cukup...senyuman korg adalah terbaek!keep in touch kay!Semoga kalian menjadi manusia yg berguna dan sgt berguna pada suatu hari nanti...Ameeen!

Baru2 ini juga,aku telah membeli sebuah alat senaman yg begitu unik bg mmbantu membetulkan2 permukaan badan yg agak membukit...iaitu sebuah alat senaman perut...mak iah..perit btol pakai bende ni mule2...tp dah lame2,cool jek...harap2 usaha ini berterusan...kalo nampak membukit lagi,harap2 dapat memberi smgt dan kate2 nasihat yg berguna kepada diri ini...

Ermmm...haritu,,ader gak aku terpergi karnival tepon bimbit(oceyh!) dan mcm2 jenis hp ada...blackberry ori ader,tak ori pun ader...iphone jgn ckp ar...yg tak ori tapi lg canggih dari ori pun ader....jadi,mengapa bayar lebih?kan ke berbaloi2...kalo wifi tu jgn citer ar...yg potong ader...tak potong pun ader...yg dah kene potong 2-3 kali pun ader...dasyat tol teknolgi skrg ni...tapi lg dasyat aku pergi je n tak beli satu pun...ekonomi merudum...huhu

sebelum mengakhiri penulisan pd kali ni,ada satu iklan kat tv...iklan sabun...tp tak igt ah sabun ape...ala...yg pasal kucing tuh...iklan tu pesan...'mak kate,baju yg kotor boleh dicuci tapi hati yg bersih sukar dicari'...touching sungguh iklan ni...jadi kengkawan semua,marilah same2 kite mnghayati iklan ini dalam perspektif dan konteks yg btol wpun mediumnya hanyalah seekor kucing...berjalan...melihat...dan mentafsir!

oklah geng...gtg...Wassalam~

See you when i see you =)