Thursday 12 May 2011

Terim Kasih N.Y.A

Assalamualaikum..

Alhamdulillah masih lg diberi kesempatan untuk menaip untuk kesekian kalinya...sudah begitu lame rasenye tidak menaip...mungkin ade pembaca2 setia yg menanti untuk post seterusnya..haha..takpe,aku tau aku takde pun pembaca setia...

Sejak due menjak ni, hati rasa sayu...jiwa rase pilu...wpun periksa dah habes dan cuti 4 bulan telahpun duanugerahkan,hati dan jiwa ini masih lg belum bersedia untuk cuti pnjang..

Satu sem je lg nak grad...ini bermkna hanya ada satu sem je lg utk bersama teman2 seperjuangan..
Anyway,semepena nak grad dan nak tempuh kehidpuan yg lebih mencabar,ingin aku ceritakan tentang satu kumpulan yg sgt hebat..sgt membantu dalam segenap segi dari pandangn sudut hati ku..sebenarnya da lebih 2 tahun nak cite psal grup ni tapi tangguh punye tgguh sekarang baru nak cite..maaf..~

Dulu,mase aku blaja kat Kuantan,selalu jugak join prog2 kolej...reka prog sana,rancang prog sini..mcm2 jenis prog yg ada...yg islami,yg berkebajikan,yg mendidik dan juga yg ada hiburan..semua ada..dan sudah tentu utk menjayakan sesuatu prog bukan perkara yg mudah jika tiada sokongan...tapi Alhamdulillah,ade yg sudi membantu..ade yg sudi mendengar..ade yg sudi berkongsi suka..duka..tawa..tangis..ceria..dan sebagainya...dan inilah grup yg aku nak cerita...cerita tentang mereka..~

Dulu,aku tak pernah tau ade grup ni..dgr2 dan tau2 camtu je..secara detailnya tidak sama sekali..mule2 dgr nama grup ni igtkan derang ni grup yg obses ngan fesyen...grup anak2 org kaya yg pakai handphone mahal2..pakai iphone,blackberry..baju2 import...tapi rupenye mereka indah khabar dari rupa..mereka bukan grup yg mcm tu..asalnye yg aku tau grup ni ada 5 org..tapi sekarang ahlinya da bertambah...baguslah kalo camtu..

so..setiap kali bile ade program,mereka la antara yg pertama menghulurkan bantuan...boleh kate mcm assabiqun al-awwalun jugak kot..haha..mereka la yg dtg turun dewan bawak penyapu,mop,penyodok,plastik sampah ngan taik2 mata sekali...haha..baru bgn tido kot..tapi still bersemangat utk membantu..so,kemasla dewan tu atau mane2 tempat yg perlu..mereka la yg sediakan barang2,bahan2 dan idea2 yg menarik..mereka jugala yg sentiasa sudi untuk menghulurkan bantuan dari segi tenaga,wang ringgit dan mase...sibuk2 pun masih lg sudi...malam2 buta pun masih lg sudi turun utk menghulurkan bantuan..

masih lagi segar dalam ingatan ketika prgo ukhuwwah day..betapa tuhan sahaja yg tau perasaan ku..dan betapa aku rasekan bahawa bantuan dari langit telah muncul..haha..tapi siyes,aku sgt menghargai..bhkan setiap inci dari pertolongan itu akan aku hargai...

then,bile da masuk shah alam@perkara2 di kuantan mashi berterusan...mereka masih lg aktif berprogram...mashi lg melaksanakan kewajipan sebagai teman..sebagai hamba yg diberikan pinjaman kehidpuan..ikatan persaudaraan antara mereka masih kuat bahkan semakin kuat dari hari ke hari..mereka masih lg sperti dahulu..hingga kini mereka masih lg assabiqun al awwalun..mereka masih lg hadir dgn penyapu,penyodok,plastik sampah dan mop...owh ye tak lupe juga dgn taik mata mereka..kalo ade prog,mereka lah yg bersungguh2..dari sekecil2 perancangan hingga sebesar2 rencana..mereka lah yg masih menyusun kerusi dan meja..yg masih lg basah berpeluh dgn keringat..yg sudi mengorbankan masu study dan tidur..yg masih lg bergelak ketawa wpun keadaan ketika itu sukar dan tegang..mereka masih lg menghulrkan bantuan kewangan saat diperlukan..tegur bile adenye kesilapan..mereka jualah yg masih lg tegar dan bersungguh2 dalam menjalikan persaudaraan..dan insyaAllah selagi bende itu baik selagi itulah mereka akan turut same..

aku terigat sesuatu..masih lg segar dalam ingatan..pernah aku bertanyakan salah seorg dari mereka..aku bertanya dan memohon untuk bersama2 mengemaskan DC@Dataran Cendekia kat UiTM..tapi org yg aku tanya tu takde kat selangor...die di suatu tempat yg lain..tapi die tak lepas tgn mcmtu je..bahkan die btau aku nanti die akan mintak tlg grup tu turun malam tu..aku pun kate okayy je..then,malam tu menjelma..terkedu dan sayu aku lihat mereka dtg dgn senjata2 mereka..mereka masih lg dgn penyapu,penyodok,beg plastik itam dan taik mata..padahal malam tu da nak pukul 12 dah..once again tuhan je yg tau perasaan aku ketika itu..wpun aku cam buat bodoh je..tapi dalam hati aku gembira dan sgt berterima kasih pada mereka..lg skali bantuan dari langit kembali..mereka masih lg berkerja dgn tawa dan senyuman..sanggup menuggu hingga ke akhir..dan aku pasti mereka akan terus begini hingga ke akhirnya..

tu je kot yg akan sampaikan..aku bukannye reti sgt nak bercerita..cite ngarut2 bolehla..haha..

cume aku nak sampaikan beberapa pesanan kepada mereka..

"salam NYA..aku kat sini dgn kerendahan hati, benar2 berterima kasih atas setiap apa yg telah korg sumbngkan..dari sekecil2 perkara hingga kebesar2 perkara...aku berterima kasih pada Allah untuk kewjudan korg..bg aku,walaupun kite takde ape2 pertalian,tapi aku selalu rasekan yg korg sebahagian dari keluarga aku..sebahagian dr kehidupan aku..aku tatau camne nak ucapkan terima kasih itu..hanya dgn perkataan pasti tidak akan terbalas..oleh itu,biarlah aku saje yg tau ape yg aku rasekan..wpun mungkin antara korg yg marah ngan aku atau membenci aku sekalipun,aku tetap akan rasekan korg sebahagian dr kehidpan aku..dan aku akan terus membantu slagi yg aku mampu..dan aku juge memohon kemaafan yg tak terhingga di atas setiap tgkh laku,kata2 yg tidak sengaja apetah lg yg disengajakan..kalao ade yg tidak berpuas hati sampaikan saja pd aku..insyaAllah akan aku terima sebaiknya..dan harapan aku,korg teruskan la bersatu sampai bile2 pun..tersukan dgn character masing2...dan teruskan dgn tawa senyum korg yg tak akan aku lupekan..dari sebesar zarah aku berterima kasih dan memohon memaaf..dan aku mskudkan.."

Untuk kesekian kalinya...

TERIMA KASIH N.Y.A (NEW YORK ASSOCIATION)

Monday 7 February 2011

KISAH BENAR SERAM SEKSYEN 2, DEPAN WETWORLD.

9 tahun lepas aku dpt smbung bljar kt uitm shah alam. So,perkara pertama yg kna fikir ialah aku nk duk mn sbb ak xdpt hostel. Oleh sbb kerajinan & keperihatinan yg ada kt aku n kwn2,maka dpt le aku ngn kwn2 aku umah sewa.....dekat2 area seksyen 2. Berhampiran ngan wet world [kalo korang tau la].

Uma tu bunglow 2 tingkat ngan 4 bilik. 3 bilik kt atas n 1 bilik kt bwh. Kitorg semua berlapan,kiranya 2 org utk 1 blk la. Aku ringkaskan je la,kitorg msuk umah tu ngan perasaan berbelah bahagi. best, suke, pelik, rimas, takut semua ada.

Pertama,tuan umah hanya amik rm50 je sbg deposit n sewa prtama hanya byr bile msuk bln kedua kami duduk uma tu. Kiranya bln prtama ni free la....[?]

Kedua,tuan umah x bg kitorg bwk brg bnyk2 sbb nnt pnat nk angkat blk katanya...

Ketiga,pokok ara tepi umah tu bsr sgt smpai dahan dia bleh msuk kt tingkap blk atas.

Mlm pertama duk uma tu kitorg xtido sbb sibuk punggah n kemas brg+lyan dvd korea . Citer seramnya start ms hari kedua. xpayah nk tunggu mlm,siang2 pon kitorg dah kna kacau. Azmi "dagu" org first kena.

Ms tu br kol 10.30pg [anggaran aku la], si Azmi ni bgun nk memerut. So dia g la toilet bwh tu tp dlm toilet ada org [sbb pintu tutup]. Toilet atas plak rosak, tuan umah kta nnt dia btulkan. Tunggu punye tunggu, xkuar-kuar org dlm tandas ni. Jd Azmi ni memekik la soh cpt sket kuar sbb dia xtahan. Akibat jeritan c azmi ni, abis satu umah bgun gi tengok peehal. Yg peliknya, kitorg berlapan smua ada, abih tu sape yg kt dlm tandas ni? Pintu toilet lak berkunci siap ada bunyi org flush jamban lg.... Dlm reramai ni,Lan sorg je yg berani sket [mgkin psl dia ni keturunan bugis kot], dia g rentap pintu toilet tu smpai trbukak. Xde org tp dr kesan yg ad,pintu tu mmg dikunci dr dlm. Last2 si azmi xjdk berak...mngkin psl takut kot.

Mlm tu kitorg kna lg teruk.

Ms aku nyenyak tdo mlm tu tetiba jek ad org tarik dua2 belah kaki auk sampai jatuh dr katil. Kepala aku terhentak dulu kt lantai!! Ape lg,hangin la aku sbb ingat bdk2 nk wt pedajal kt ak tp bl aku bangun xde org plak. Yg ad cume c Lan yg ngah membuta kt katil atas. Ak x rs Lan yg buat sbb confirm dia tdo mati. Bl ak kuar bilik, ak dgr bdk2 ngah ketawe. Rupenya diorg ngah layan dvd kt hall bwh. Ak pon msuk blk balik sbb still bingung lg tp br ak terperasan ms ak ngah jengah kebawah td ak perasan Lan ada!! Bukan ke td ak nmpk dia ngah membute dlm bilik? Ahh suda...

Dgn perasaan berani2 takut ak tgok atas katil Lan ada bonjol bwh selimut,kiranya mcm ad org la. Ak tarik kain selimut tu n guess what? ad batu nisan yg da retak2 dn otomatiknya blk ak diselubungi bau hapak+hanyir yg sgt2 kuat.

Ms ni korg jgn tnya ak la ape aku buat sbb kalo menda ni jdk kt korg pon xkan korg nk stay lg dlm blk tu btol x? Ak rs kaki ak da x jejak tanah da sbb lari laju sgt. Aku lari kuar dr bilik tu & g ke hall sbb nk gtau member2 ak la kononnya tp yg mcm haram jadahnya member ak sorg pon da xde kt hall. Nk tau diorg kt ner? semua da duduk kt luar umah!! Rupanya diorg awal2 lg da kna kacau. Yg lakhanat nye, xde sorg pon kejutkan ak....taik betol diorg ni.

Lepas diorg tenangkan aku, kitorg decide nk buat ape skang sbb skang ni da pkul 3 pg. Nk mtk tlg tok imam,umah tok imam pon kitorg xtau. Nk mtk tlg jiran, kiri kanan umah kitorg cina. Last2 salleh ajk lepak restoran hakim jek smpai pg. Bunyinya mcm senang tp memasing semua xpakai baju pastu pakai boxer ngan kain pelikat jek. Mau x mau trpaksalah jgk kitorg msuk uma tu balik sbb nk amik suar, wallet n kunci motor.

Oleh sbb bilik c Bob ngan Naim je yg kt bwh, maka kitorg decide le nk pinjam baju n suar dia. Masing2 tkut nk naik tingkat atas. Wallet pn ak tinggal. Masing2 pakat gn duit naim lu. Nasib baik kunci motor kitorg sangkut kt dinding [tmp penyangkut]. Ms nk kuar dr rumah tu, Wak plak perasan ad bdk pompuan kt pintu dapur ngah senyum sambil babai tgn kt dia. Yg ak plak bole trperasan bdk tu jgk sbb ak tgk muka wak da kejung+pucat lesi. Sekali bdk tu senyum rs mcm nk trkincit dlm suar la... Kepala lutut ak menggigil sampai kt restoran hakim!!!!

Lepas smp kt restoran hakim tu,memasing sibuk buka cerita trmasuk ngan ak skali la. Memula Wak cerita la,mlm tu lebih kurang kol 12 lebih,dia sibuk download lagu tetiba ad bunyi mcm org baling batu kt tingkap bilik dia. Bl dia jengah,dia nmpk ad sorang pompuan duk kt atas pokok kayu ara sblh umah tu,pakai bju putih + kekuningan+ koyak2+ rambut panjang. Yg sadisnya,pompuan huduh tu boleh senyum kt dia plak. Wak ni ape lg tutup tingkap bilik dia n terus nk kuar g bilik ak la kononnya. Malangnye, lg sekor plak hantu duk kt dpn pintu bilik dia tp kali ni antu budak. So dia amik keputusan terjun dr tingkap bilik dia ke bawah. Akibatnya, kaki dia terkehel. Nasib baik jek xpatah.

Azmi "dagu" plak cter la yg dia nmpk ad bdk pompuan babai tgn kt dia[yg ni, ak pon kna gak ok]. Ak confirm yg bdk ni bkn manusia sbb ak tgk kaki dia xde!! Sam plak cter dia nmpk hantu tu kt siling umah! Bile buka mate jek, antu tu bebetol "eye to eye" ngan dia. Kiranya memasing semua kena kacau la ni. Dan ak org yg last cerita.

Ak ckp la yg aku kna tarik dua2 kaki ms tido smp kepala ak terhentak kt lantai. Pastu ak ckp le yg ak nmpk diorg ngah layan dvd kt hall tp c Azmi tetiba nyampuk "bile ms plak kitorg tgk dvd ni?". Rerupanya xde sorg pon yg tgk dvd pg tu!! Dah tu, sape yg ak nmpk? haru betol.....kaki aku yg dr td menggigil makin brtambah kuat menggigil.

Ngah sibuk2 berborak,aku terbau sesuatu yg kurang enak. member2 ak yg lain pon bau gak. Rupanya si Azmi ni td da terkencing dlm suar sbb takut sgt. Nasib baik mlm tu xramai sgt org kt Restoran Hakim tu. Malu betol. Ak plak bleh ternampak si Sam pakai selipar sebelah lain. Dr sibuk2 cter seram terus jdk cter klakar plak.

Tengah sibuk2 ketawe, br kitorg perasan yg si Salleh ngan Naim xde ngan kitorg. Yg ad cume kami berenam. Ak, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan. Dlm ramai2 tu cuma Bob sorg jek yg bwk hp, so kitorg try call Naim tp xde org angkat. try call Salleh plak, sama gak xde org angkat. Pastu Lan amik hp Bob tu, dia bc apa ntah agaknye pastu dia soh Bob call naim lg skali. Bob call n bukak loud speaker. Korang tau ape jd? ad suare pompuan ngilai. Gila2 punye ngilai la sampai meremang bulu roma aku. Kami berenam terus terdiam. Last2 kitorg sepakat akan tunggu smpai pg esok br blk umah tu semula n cari Naim ngan Salleh. Lepas dgr suare pompuan ngilai kt hp tu, xde sorang pon antara kitorg brckp....smp subuh!!

Pukul 7.30pg br kitorg blah dr Hakim. Hati aku masih lg kuat berdebar-debar.Yg lelain ak xtau la. Smp kt dpn umah, ak tgk pintu umah ngan gate da trbukak seluas-luas nye. Ni kalo pencurik masuk ni, memang dia kaye sbb laptop,wallet ngan hp kitorg semua tinggal camtu aje. Bulu tengkuk aku masih lg meremang.Xde sape berani msk umah tu dulu...Aku ingat, ada la 20-30 minit kitorg duk tercanggak kt dpn umah sbb xde sape berani masuk. Ntah camne agaknye hp Bob berbunyi. Hati aku da x sedap. Jgn la kate antu tu call kitorg soh msuk umah. Lan yg angkat. Sebenarnya dlm reramai geng ak ni, Lan la yg paling berani tp kekadang dia jd penakut jgk la. Pihak hospital call, katanya Naim ad kt wad emergency hospital klang. Eksiden katanya. Pihak hospital kata, ada miss call dr no.hp Bob ni, tu yg dia call no.hp Bob ni...ooo00 br ak phm. Yg peliknya Naim eksiden?

Memasing da serba salah jadinya. Bingung pon iye jgk. Xtau samada nk melawat Naim kt hospital klang or cari Salleh yg hilang. Akhirnya kitorg call tuan rmh utk tgk ape yg patut. Ak ngan Sam plak g hospital klang tgk keadaan naim cmne. Kalo mmg tenat sgt, ak inform yg lelain soh dtg la. Yg lain ak soh cari salleh kt keliling umah, takut2 dia kna sorok. Kami masing2 tawakal aje. Ms otw g hspital klang ni, ak xtau la c sam pecut smpai berape tp hati ak masih lg kuat ckp yg hal ni x abis lg.

Smp hospital,aku terus cr Naim. Sebak betol hati ak tgk Naim serius parah. Kaki dia teruk. Doktor kata kena lenyek ngn keta or something else la. Kes dia ni langgar lari. Naluri ak kuat ckp yg umor Naim ni x panjang sbb darah bnyk gile kuar. Sam plak xsanggup tengok, air mata dia da berjurai-jurai cam air terjun. Doktor pon ckp yg dia ni da nyawa2 ikan,xdpt nk tlg bnyk. Ak duduk kt tepi Naim, dia bole brckp lg tp sangkut2. Dia mntk maap sbb buatkan kitorg jdk susah. Berulang-ulang kali dia mntk maap tp ak msh lg xdpt tangkap ape yg dia ckp ni. Akhirnya dia meninggal gak...Ak gagahkan hati ak tepon kengkawan lain gtau psl Naim da meninggal. Ak tgk Sam da trduduk kt tepi balkoni ngan mata merah sbb nangis bnyk sgt. X lama pastu parrents Naim dtg. Ak x sanggup nk tunggu lg n ajak sam balik shah alam.

Smpai kt umah, aku tgk ramai gler org ngah cari salleh tp xjumpe. Abis satu umah dia geledah. Lastly,ad org tua kt situ mntk tlg ngan sorang ustaz. Ak tak ingt pe name ustaz tu tp lepas asar br kitorg jumpe salleh duduk kt atas busut blkg umah. Yg herannya, da 5,6 kali org cari tp xde plak jumpe dia kt situ. x kisah la janji jumpe balik salleh ni. Kitorg pnye la suke jumpe c salleh ni blk. Memasing amik keputusan pindah dr umah tu haritu jgk. Kebetulan plak kt sek7 [pintu blkang uitm] ad satu umah utk disewa, kitorg pindah situ la. Brg2 naim kitorg angkut skali. Terus terang ak ckp, mmg ak hangin gile tgk muke tuan umah sbb xgtau yg umah ni "keras".ptut la dia soh byr rm50 jek dl pastu xbg bwk brg bnyk2. Chisss......

Aku demam 3 hari.

Jenazah naim selamat dikebumikan kt Raub,Pahang.

Seminggu lepas tu,keadaan da ok sket cume salleh jek yg sakit2 bdn. Akhirnya mulut aku trgerak nk tny salleh pe yg brlaku sbnrnye sbb sblm naim meninggal tu dia ada ckp kt aku soh tnya salleh satu rahsia. Rupenya ms hari 1st day kitorg msuk umah tu, Naim ngn salleh da wt hal. Dia g cangkulnya busut kt blkg umah tu. C naim plak boleh kuis2 ngan kaki dia. Mgkin psl tu la kaki dia eksiden kot [dlm hati aku la]. Pastu salleh cter la,kn ada mlm yg kitorg satu uma kna kacau tu dia ngn naim pon kna gak. Tp antu tu siap kejar diorg lg smp kt jln. Diorg punya la cuak smp lari ke tengah jln. Ntah mn dtgnya keta tetiba da hentam diorg. naim trcmpak kt tgh jln, yg dia plak kt tepi. Dtg keta lain terus lenyek kaki naim. Pastu,salleh kata dia terus xsedar pape smpailah kitorg jmpe dia atas busut tu. Yg peliknya,cmne dia boleh duk kt atas busut sedangkan dia kata dia da lari kt tgh jln bsr? Nape naim sorg yg kna teruk sgt tp salleh x?

Akhirnya aku dpt jawapan sbnr. X lama lpas salleh cter ngn aku, dia jatuh sakit. Xtau la sakit pe tp 3 bln pastu dia meninggal. Famili dia sndiri bingung sbb doktor pon xtau sakit c salleh. Tp ak yakin, kes ni ada kaitan ngn busut yg diorg gi gali tu. Ak ngan geng2 ak yg lain smpat ziarah arwah salleh. Paling xbole tahan Bob sbb dia roomate ngan Naim. Mmg ak tau dia sedih sgt......Yg xbole ak lupe, kitorg semua nangis masa angkat jenazah salleh. Rs sedih sgt ms tu..

Aku, Azmi dagu, Sam banjar,Wak, Bob ngan Lan, semua skali slmt abiskan pgajian kt uitm ni. Buat naim ngn salleh, kitorg tetap akn ingat ko smp bebila...al-fatihah ..

p/s: kepada semua penduduk seksyen 2, awas

-sekadar copy paste...btol tak btol tatau..-