Wednesday, 6 February, 2008

Grrrrr ~ VS Hmmmm ~

Semenjak due menjak ni,ader beberape peristiwe yg seakan2 same dan bertemakan satu makne tetapi tidak serupe…di dalam khidupan saye tetapi mgkin bukan di dalam khidupan anda…~

Bdasarkan kajian dalam permerhatian sayer dan berpaksikan kehidupan sayer,ramai org di sekeliling sayer terutamanya sahabat-sahabat saye ingin menceburkan dalam bidang yang mulia ini iaitu percintaan…betapa sukarnya utk meyebut pkataan ini kerana mulianya ia…walaupun bidang ini tidak memberikan gaji atau komsiyen atau kedua2nye sekali kepada ‘pekerje2’ mereka bahkan ‘pekerje2’ meraka yg memberikan gaji atau komisyen atau kedue2nye sekali kepada bidang ini tetapi bidang inilah yg paling ramai diceburi org2 yg berada dalam khidupan saye…Ada yg berjaya dan ade yg tak berjaye termasuklah saye…kahkahkah(org genius cam saye gelak)…





Saye pun bukannye hebat utk mmbicarakan ttg bidang ini…diploma pun takde…tetapi saye ade perkongsian yg mungkin menarik utk kite semua berfikir …Sejak due menjak ni ader bbrape org lelaki yg cube mndapatkan sesorang utk dijadikan bidadari mereka di dunia…perhaps akhirat la sekali kan...tapi,usaha mereka utk mndapatkan bidadari itu gagal…wlaubagimanapun harus diberikan pujian terhadap usaha itu kerana bukan semua org mampu utk mengusahaka usaha itu…kan??yg menjadi persoalan bg saye…kenape???kenape mereka gagal dalam usaha yg mereka yg murni itu…???lalu, ia menjadi tanda tanye kepada saye dan saye berminat utk mencari jawapannye…maka setelah dipikir2kan saye pun mjalankan kajian seperti yg saye nyatakan…make,daripada kajian saye lahirlah 3 kesimpulan@sebab kenape mereka gagal…

1 – Kerana die mencintai lelaki itu dan lelaki itu juge mencintai die…
2 – Kerana die mencintai lelaki itu tetapi lelaki itu tidak mencintai die…Bermakne,die masih meletakkan secebis harapan yg tak pasti pd lelaki itu…Samada die telah pun memberi tahu lelaki itu ataupun tidak…Yg penting,itulah hakikatnye…’Secebis Harapan’
3 - Kerana anda sendiri bukanlah lelaki pilihan die…samada anda hodoh dari segi luaran ataupun dalaman...Ini malng bg anda mgkin…tetapi anda perlu berusaha utk ‘mencantikkannye’…walaupun anda terpakse mjadi hipokrit~sebb sekurang2nye cantik la jugak daripada hodoh…

Jika die adalah seorang student dan alasan nye “Saya tak bersedia…lgpun kitekan masih belajar...Cita2 saye tinggi…saye nak capai dulu cita2 tu…(ataupun,ayat2 tipikal laen yg pnah anda dengar)”, lebih baek jgn percaye kate2 ini kerana kemgkinan ini adalah jwpn utk no 2 di atas…tetapi,who knows kan???kebarangkalian tetap ada…~

Setiap kesimpulan@sebab atas kegagalan ini pasti ada jalan penyelesaian…Penyelesaian itu masih lg dalam kajian saye dan saye masih berusaha utk mempertemukannya…Mudah2an dapat dikongsi bersama nanti…Dijadikan panduan utk berpijak di bumi nyata…Semoge dipermudahkan urusan olehNya~

Jika anda berjaya dalam ‘bidang’ ini…Pinta saye,peliharalah ia sebaiknya sebb itu rezeki anda dan perhatikanlah bidang ini dari aspek tanda2 kekuasaan Allah…Semoge dgn tanda2 kekuasaan it ditingkatkan lg iman dan amal-jambatan utk dipertemukan lg dgn bidadari anda ketika di dunia semase di syurga~

Ameeen~

2 comments:

alin said...

mananti penyelesaian y dcari=)

Anonymous said...

da abis kaji??:p