Tuesday 15 December 2009

'Kami Abang-abang 19 Tahun'


Im 'walking' around n visiting a few blogs of my frenz when i was at hira' and so lucky for me when i found samting which is very precious...i've read it b4 but im good when read it again...created by my fren,izzuddin@idin selamat...rindu bangat deh sama kamu!!kapan mau pulang?~

i remembered that this pusi(puisi ke,ke sajak?mane2 je) was presented by idin in front of my batch n our beloved muallims n muallimahs at the end of year 2006...giler touching!even ramai kat situ abg2 and akak2, they were not crying figurely but im very sure that they,at least pilu in their heart...

this 'magic words' for me is part of what we fe
el including idin n he was successfully delivered it in such a beaitiful words...credit for him!his heart spoke for himself and us!may Allah bless you...

juz for sharing...as sharing is caring...



PRESENTING...

'Kami Abang-abang 19 Tahun'

Kami abang-abang 19 tahun,
Masa silih berganti,
Sedar-sedar sudah 7 tahun,
7 tahun kami berada di bumi wakaf hira',

Kami abang-abang 19 tahun,
Ingin berkongsi cerita,
7 tahun dahulu 7 jan 2000,
Kami di sambut oleh Muallim dan muallimah,
Pesannya kepada kami,
Kalau nak A boleh cari sekolah lain,
Kami tak janji di Hira',
Tapi kami janji rohani kamu kuat,
Bila hubungan kamu dengan Allah kuat,
Berjuta-juta A pasti datang,

Muallim dan muallimah
Mengenalkan kami kepada Allah rasul dan kiamat,
Mengajar kami islam,
Mendedahkan kami apa itu dakwah,

Kami abang-abang 19 tahun,
Sangat gembira dan suka,
Generasi kami telah mencapai,
3 tahun berturut-turut,
Keseluruhan 1,2 dan 3,
PMR kami ramai 7A,8A,9A,
Malahan hafiz Quran, 7 bulan 8 bulan 9 bulan
dan 11 bulan,

Kami abang-abang 19 tahun,
Faktor pendorong kami adalah....
Muallim dan muallimah,
Sangat hampir bersama kami,
Makan bersama-sama,
Tidur di dorm bersama,
Riadah bersama dan solat bersama,
Suka dan duka bersama,

Kami abang-abang 19 tahun,
7 tahun sudah berlalu,
Masa telah tiba untuk kami tinggal
sekolah tercinta ini,
Namun kini sedih dan pilu,
Keadaan sudah berubah,
Kasihan pada adik-adik,
A diutamakan daripada
Allah di dalam kelas,
Hubungan kami dengan
Muallim dan muallimah,
Bagaikan langit dan bumi,
Apa sudah jadi?

Inilah luahan kami,
Abang-abang 19 tahun,
Itu harapan kami,
Jadikan Allah agenda dalam kelas,
Jadilah rakan baik para pelajar.


-Hasil nukilan, Izzuddin Selamat, 2006-


Monday 14 December 2009

Owh yea...Facebook!

Assalamualaikum kawan2..



apekah facebook?
apekah tujuan facebook?
sapekah foundernye?
di manakah HQ nye?
ape yg hebat sgt?
sape pengguna nye?
halalkah ia?
bagus sgt ke sampai sane sini sumer facebook?
kne potong ke?
ape kejadahnye?
takpeke?
ape beza ngan frenster?
apa barang facebook?
ye ke?
kene bayar ke?
laman berilmiah ke?
laman bersosial ke?
tmpat pancing ikan ke?
tempat bercucuk tanam ke?
tmpat bergosip ke?
apa?
bagaimana ia berfungsi?
ape statusnye?
di manekah keadilannya?
perlu ke?
muat ke?
siyes ke?


ape pun soalan dan ape pun jawapan...aku kini telah berfacebook tp taklah aktif sgt sampai addicted sebb tak reti gune 100% dan harap2 taknak reti gune 100% pun...bak kate org2 tua,biar ade dari takde dan bak kate org muda2,biar kalah asal bergaya...ozzzz,tibbe!!Walaubagaimanapun, ia adalah sesuatu yg amat sukar dipercayai aku kini sudah ade fb!hehehe...semoge fb menjadi sesuatu yg berguna!

Wallahu'alam...~

Berjalan,melihat dan mentafsir ~

Salamun 'alayk to all readers...

1st of all,alhamdulillah tuhan telah menggerakkan hati dan tgn untuk menaip kembali wpun tataula pas ni bulan baper akan ada post lg)...huhuhu

Examination result had been announced last week...and very2 syukur alhamdulillah keputusan yg tak tercapai dek akalku seperti nyanyian elyana tuh wpun tak dapat dekan...hanya 0.01 lg...Allahuakbar!!Takpelah afiQ...kene put more effort lg insyaAllah lenkali...
Berkenaan dengan result ni,kdg2 timbul dalam hati bahawa aku rase cam tak layak je nak dapat...pasal ntahla...rase mcm dah kotor n byk sgt salah silap pada ciptaan2 ilahi dan termasuklah ilahi itu sendiri...tp ya Allah, betapa pemurah dan maha lembutnya engkau pd hamba-Mu...dan pastinya tak akan dapt aku hitung nikmat2-Mu...Subhanallah!

Skrg ni...im working as a cikgu di sebuah institusi pengajian yg terkemuka di sek 27 shah alam...haha...ni pun satu masalah lg...bile koreksi diri,rase mcm tak bagus je nak jd cikgu...adoi,mcm semua bende jek aku tak leh jd ni...yg penting,jadi diri sendiri yg lebih baek...kan..kan...tak perlu tggu sempurna coz takkan ader yg smpurna...

Kepada anak2 murid yg nakal2 tp pintar2 walau selalu kene rotan,babab,cubit dan sebagainye...itu semua sebahagian dari kasih sayang...ewah ewah...hehehe...dan kalo korg terbace blog ni,buat2 tatau jer n jgn ckp kat mak ayah plak...senyum pun dah kire cukup...senyuman korg adalah terbaek!keep in touch kay!Semoga kalian menjadi manusia yg berguna dan sgt berguna pada suatu hari nanti...Ameeen!

Baru2 ini juga,aku telah membeli sebuah alat senaman yg begitu unik bg mmbantu membetulkan2 permukaan badan yg agak membukit...iaitu sebuah alat senaman perut...mak iah..perit btol pakai bende ni mule2...tp dah lame2,cool jek...harap2 usaha ini berterusan...kalo nampak membukit lagi,harap2 dapat memberi smgt dan kate2 nasihat yg berguna kepada diri ini...

Ermmm...haritu,,ader gak aku terpergi karnival tepon bimbit(oceyh!) dan mcm2 jenis hp ada...blackberry ori ader,tak ori pun ader...iphone jgn ckp ar...yg tak ori tapi lg canggih dari ori pun ader....jadi,mengapa bayar lebih?kan ke berbaloi2...kalo wifi tu jgn citer ar...yg potong ader...tak potong pun ader...yg dah kene potong 2-3 kali pun ader...dasyat tol teknolgi skrg ni...tapi lg dasyat aku pergi je n tak beli satu pun...ekonomi merudum...huhu

sebelum mengakhiri penulisan pd kali ni,ada satu iklan kat tv...iklan sabun...tp tak igt ah sabun ape...ala...yg pasal kucing tuh...iklan tu pesan...'mak kate,baju yg kotor boleh dicuci tapi hati yg bersih sukar dicari'...touching sungguh iklan ni...jadi kengkawan semua,marilah same2 kite mnghayati iklan ini dalam perspektif dan konteks yg btol wpun mediumnya hanyalah seekor kucing...berjalan...melihat...dan mentafsir!

oklah geng...gtg...Wassalam~

See you when i see you =)

Tuesday 20 October 2009

Obituary ~

Jom bebas dari cengkaman hawa nafsu.....dan juga peperiksaan!!!




Tidak!!!

Blog ini tdak akan terkubur begini sahaja...

Biar putih tulang jgn putih mata...
I've been so bz mcm kusut despite telekom yg tak gheti2 nak pasang line tepon...i've suffered for 4 months... and it's almost reach 1semester period...adoyai~

Oklah...gtg...esok nak hantar home test contract and ade presentation 30 markah...byk tuh!!

Semoga Allah mencukupkan kperluan kita bersama...Ameen~


Wassalam =)

Tuesday 16 June 2009

Transfer Rumours: Arrivals

Transfer Rumours: Arrivals

The news that United have accepted a world record £80m bid for Cristiano Ronaldo has really got the transfer rumour mill going.

The Sunday Express reckons Sir Alex will make an audacious bid to sign Fernando Torres for £40m or, failing that, has Lyon striker Karim Benzema, Barcelona front man Samuel Eto’o, Atletico Madrid’s Sergio Aguero on an ever-increasing shopping list.

Franck Ribery heads the list of wingers linked with a move, despite Bayern's supposed £87m asking price. Ex-Chelsea man Arjen Robben, Valencia's David Silva and Wigan's Antonio Valencia are also named.

Manchester United has a policy of not commenting on transfer speculation.


HEHEHEHE...

The Heart Says... ~


it's maghrib now...i'm waiting for azan..God, i'm waiting for your call and how wonderful it is if i'm the only person who can hear your call and attend to your house every time when you're calling...like my iman never fall down but i know it wud never be like that

i just visited some of my friends blogs and read their 'kalam bicara dari hati' which i believe it was came out sincerely...and for that moment, i juz realized that some of them were so emotional becoz of their life@results,girl/boyfrens@family@frens and etc, some of them were so jiwang and some of them were trying to deliver their 'heart' to the reader...C''mon as it is so great to see that Allah has created so many things including the homosapeins with variation...black,blue, white and yellow...rich,,poor and sederhana...sengal tapi pandai dan pandai tapi bodoh...gemuk,kurus dan biase...menarik dan tak menarik....tinggi,pendek dan biase...cool kan so that we can meet meet people and know them =)

(huh?its oredy azan?...gtg...sambung blk jap lg...)

some of us may say that life is not a gift and some of us may say thay life is a gift but for me no mater what i put it this way-> LIFE IS NOT A GIFT WHEN YOU DONT GET WHAT YOU WANT BCOZ IT IS FORBIDDEN FOR GOD TO GRANT and LIFE IS A GIFT ONLY WHEN YOU GET WHAT YOU WANT BCOZ GOD KNOW THAT YOU DESERVE THE BEST...So life may be consisted with two which are Like and Hate...

no matter how you become emotional and bersungut or membebel or merajuk muncung cam itk pun,the God said "On no soul doth Allah Place a burden greater than it can bear. It gets every good that it earns, and it suffers every ill that it earns. (Pray:) "Our Lord! Condemn us not if we forget or fall into error our Lord! Lay not on us a burden Like that which Thou didst lay on those before us Our Lord! Lay not on us a burden greater than we have strength to bear. Blot out our sins, and grant us forgiveness. Have mercy on us. Thou art ourProtector Help us against those who stand against faith" 2:286

So...it shud be always Like than Hate =)


Sunday 14 June 2009

Sharing is Caring ~

Assalamualaikum...

Semalam aku jalan2 kat youtube saat2 tak keruan...langsung aku sertakan beberapa video yg sgt menarik perhatian ku...harapa dapat dikongsi bersama...Selamat menonton!





Thursday 4 June 2009

Jalan Subang Airport

Aku nak rehat sekejap dari cerita politik, aku nak kongsi cerita dengan korang semua apa yang aku alami malam tadi, selalunya setiap hari Isnin dan Khamis aku ada game badminton, mula jam 09.00pm hingga 11.00pm, seperti biasa kalau ada game badminton aku akan lepak di ofis, buat apa yang patut sementara menunggu waktu game tu start.

Sebabnya nak ulang alik rumah ke dewan tu jauh beb…. Jimat kos konon-kononnya, selalunya bila nak pergi main badminton aku akan usung laptop aku, sebab habis game terus balik rumah. Tapi semalam entah apa punya angin atau buang tebiat agaknya… aku plan lepas badminton pergi ofis siapkan kerja sikit, ambil laptop dan balik… bodoh punya perancangan.

Selesai badminton lepak ngan kawan-kawan minum kat mapley, sampai ofis dah jam 12.00 lebih, mengadap laptop sempat la buat posting yang cut and paste jer… tu yang kat bawah tu, nak siapkan kerja konon… hampeh… badan letih boleh perah otak ke… tup-tup masuk pulak sms dari Puan Permaisuri berbunyi “Balik pukul berapa, tolong beli susu Aleeya dah habis, sori lambat bagitau”, aku jawap “ Ok…” jer...,

Kepala otak menerawang… kat mana aku nak beli tengah malam buta ni…, sambil kemas barang dan kunci ofis, cari kat kedai tujuh sebelas takda… merayau cari dan cari jumpa juga akhirnya tapi paket kecil, boleh la… janji ada stok buat sementara dan si kecil aku tu tak kelaparan malam ni, usaha tangga kejayaan beb…

Dalam perjalanan balik, aku singgah di Petronas Subang Airport untuk mengisi minyak, waktu tu lebih kurang sudah pukul 2.00am macam tu lah… selesai isi minyak sewaktu nak keluar dari kawasan stesyen minyak tu…., aku rasa lain macam jer…. bila masuk jalan besar… aku rasa kereta aku berat semacam dan bulu roma meremang semacam jer… dalam hati aku berkata “something wrong somewhere” dan aku lihat cermin pandang belakang.. pergh… berderau darah aku dan mulalah tak tentu arah….

Dalam pada itu aku buat-buat pandang ke kerusi sebelah kiri sambil menjeling ke belakang… alamak kompom ada something kat kerusi belakang …, lepas tu…. aku :country-regioncuba nak alihkan cermin pandang belakang… tapi risau pulak nanti aku tak nampak aktiviti dia kat belakang, buatnya dia hulur tangan kat leher aku lagi naya…nak tak nak tabahkan hati dan kontrol macho….

Tiba-tiba jer aku dah mula berpeluh kerana terkejut dan gabra…, bila aku dah dapat kontrol diri dan hilang rasa panik, mental dalam keadaan stabil aku mula baca apa yang patut dan bercakap dengan minah yang tak di undang ni, rambutnya lurus menjurai melepasi bahu dan berbaju hitam ke kelabu aku tak pasti… kerana dalam keadaan samar berharapkan lampu jalan… mungkin baju lusuh dah lama tak basuh agaknya… sayangnya muka dia aku tak nampak… adakah secantik model kapal selam atau secantik model Indonesia yang berumur 17 tahun tu atau seiras Angelina Jolie… aku tak pasti...

Aku kata padanya “Engkau makhluk, aku pun makhluk, Pencipta kita ALLAH SWT, bezanya aku ini makhluk yang dimuliakan, engkau naik kereta aku tanpa izin, aku hantar kau ke tempat kau naik tadi, dan aku nak kau turun di situ” korang bayangkanlah suara aku bercakap masa tu.. tergagap… gagap… macam MB Selangor tu… kalau akad nikah sah kena ulang berpuloh kali… tapi nak buat macam mana, darurat…beb… itu pun aku bersyukur pasal dia tak menjawap balik… kalau tak macam manalah suara dia… sure lentok habis macam si minah di belakang kowloon agaknya…

Sesiapa yang tahu jalan dari Subang Airport menghala ke lebuhraya persekutuan boleh agak berapa jarak jauhnya, nasib baik sekarang ni dah ada U-turn kat Ara Damansara, so aku buat U-turn kat situ dan menghala ke arah bulatan Subang Airport untuk buat u-turn sekali lagi menghala ke Stesyen Petronas tadi…, tapi seksanya kereta aku punya berat tak tau nak dibayangkan..... terasa macam pandu 30km sejam dengan beban kayu balak 50tan untuk sampai ke Petronas tu…

Sambil memandu sambil menjeling cermin tengok dia ada lagi ke tak ada… aku tak tau nak meluahkan macam mana perasaan aku waktu dan ketika itu, yang pasti mulut aku berkumat kamit baca ayat qursi dan bermacam lagi dengan zikirullah, jiwa aku, dada aku, perut aku semuanya tak tenteram… barcampur baur jadinya… tapi minah tu cool aje kat tempat duduk belakang… macam takda apa-apa jer…. tak terasa panas ke dengan ayat-ayat cinta yang aku baca tu… pelik juga… atau aku yang tersalah mengungkapkan ayat-ayat cinta padanya… pasal tu takda respons…kecewa betul….

Sampai jer… kat petronas tadi, aku berhentikan kereta dan turunkan cermin tingkap belakang kiri dan kanan sambil cakap kat dia “ Ok… saudari kita dah sampai… boleh turun di sini” sambil menjeling cermin pandang belakang… alamak apasal dia ada lagi… tak nak turun ke… dah la aku jadi drebar tak berbayar, takan nak suruh aku bukakan pintu pula… kacau macam ni…dalam waktu fikiran aku berkecamuk tu tiba-tiba terperasan ada kereta bagi lampu tinggi dan secara automatik aku menoleh ke arah cermin sisi sebelah kanan, apabila aku toleh semula ke cermin pandang belakang… minah tu dah takda…, aku pusingkan badan menoleh ke belakang untuk kepastian…. wokeh … kompom dia dah blah… masa bila dia keluar pun aku tak tau… pantas betul…

Aku tadah tangan, berdoa.. ucapkan syukur alhamdulillah… aaminnn…. dan ucapkan selamat jalan kat dia suruh dia takecare and becareful dan aku pun apalagi… pecut kereta semahunya… aku tekan pedal minyak rasa ringan semacam jer… berdesup perginya… tengok meter… fuhhh… 160… aku slowdown… sambil-sambil tu mata meliar juga dengan harapan dia tak follow aku lagi…. manalah tahu dia terlupa nak ucapkan terima kasih masa turun tadi… sambil terbang kat tepi tingkap.. tapi ada bau wangi yang ditinggalkan… macam bau bunga melor kalau tak silap aku… dan aku pun malas nak ambik pot… sangat… pasal bau tu… janji aku selamat.

Sampai jer… di luar pagar rumah… aku teringat pesan orang tua-tua… aku pun tak jadi masuk rumah dan pergi lepak sorang-sorang pekena teh tarik dulu kat restoran mamak sambil layan astro, dalam setengah jam baru balik rumah, baca-baca apa yang patut, basuh kaki, ludah kiri kanan dan masuk rumah…. cumanya aku tak boleh tidur dan lelapkan mata…. masih terbayang-bayang lagi pada minah tu…. adakah aku dah jatuh cinta padanya…. ha..ha..ha… minta laluan… minta…laluan… idak ler…teman…

Saat aku taipkan cerita ini sekarang, aku masih berfikir dan merenungkan perkara malam tadi tuh… mungkin ada hikmahnya dan aku masih tercari-cari lagi jawapannya… apa pun syukur alhamdulillah… sifat takut dan panik dapat aku atasi walaupun kecut perut jugak dibuatnya.

Lagipun mungkin kerana pengalaman dengan ganguan makhluk halus sebelum-sebelum ini membuatkan aku terkawal sikit, walaupun terkejut pada mulanya… padahal sebelum ini aku hanya bertemu sipi-sipi jer dan dari jarak jauh…. bukannya face to face macam ni dalam suasana yang agak lama masanya.

Nasihat serta petua orang-orang tua yang aku gunakan pun banyak membantu… dan tak lupa juga nasihat secara lansung dan tidak lansung dari Ayahanda Mountdweller yang luas pengalamannya dalam dunia mistik pun banyak membantu juga.

Jadi itulah pengalaman “Jangan Pandang Belakang” yang terjadi pada aku malam tadi yang aku dapat kongsikan dengan kalian semua, dan aku berharap perkara ni takan berulang lagi… tapi kalau korang nak cuba boleh juga, pergilah test kat tempat yang aku cakapkan tu… manalah tahu ada rezeki korang berjumpa dengan si dia tu… untung sabut timbul… boleh buat bini

Sebelum ini pun ada juga aku dengar cerita berkenaan Langsuir kat Bulatan Subang Airport tu, cumanya tak sangka boleh berlaku pada aku malam tadi… aku ingatkan hanya rekaan semata-mata… rupanya real…. wa cakap lu…. tapi aku rasa ini hantu baik la agaknya… sebabnya dia tak cekik aku dan dapat aku berkongsi cerita ni dengan korang semua… walau apa pun…

Innalillah..hiwainalillah…hirrajiun.... semuanya dalam kekuasaanNYA.

(Sekarang ni aku nak cari bantal beb…, harap-harap tak mimpikan dia dan aku tak demam sudah la…) wallahuaklam…

Tuesday 26 May 2009

SOLEHAH : Menjadi Atau Mencari??


Mencari Solehah
atau Menjadi Solehah? Saya sering membaca kisah kehidupan orang yang ingin menghabiskan zaman bujangnya, namun gagal meninggalkan kepompong kebujangannya itu oleh kerana dilanda masalah pilihan jodoh. Mereka mencuba sedaya upaya sehingga berhabis ratusan ringgit mengupah tok bomoh profesional berataraf antarabangsa namun jodoh tidak kunjung tiba.



Pada waktu itu mereka mula mempersoal hakikat takdir Allah. Saya bukanlah agen pencari jodoh untuk anda pada post kali ini, cuma ketika berada di tahun akhir pengajian di sini saya selalu dipaparkan dengan masalah kegagalan mencari jodoh yang meragut ketenangan jiwa saya. Memang perasaan cinta agak sukar untuk diterjemahkan. Ada orang suka itu dan ini, pendek kata ada pelbagai rasa dalam satu masakan yang tak mampu diolah dalam bahasa kamus.

Susahnya mencari jodoh! Jika ditanya, anda mahu mencari jodoh yang bagaimana? Tentunya akan dijawab:

“Dia yang paling baik dalam akhlak dan budinya”

“Pandai jaga hati”


Baik dari segi itu dan ini. Sebenarnya jika anda cuba bertanya kepada penari-penari kelab dangdut, mereka juga akan menjawab dengan jawapan yang sama. Tiada wanita yang suka dibelasah oleh suaminya setiap hari walaupun suaminya itu bukan bekas ahli tinju yang mahir. Sudah fitrah manusia mencari yang elok dan tidak busuk. Cuma bayangan kefahaman mereka disebalik makna perkataan ‘baik’ itu yang berbeza.

Bagi mereka, orang yang selalu tersenyum itu adalah antara orang yang terbaik walaupun berasal dari kumpulan peninggal solat yang terkenal. Adapun kebaikan itu sebenarnya hanya terzahir bila kita mentaati perintah Allah. Bagaimanapun setiap kita mendamba cinta dari seorang kekasih yang sangat sempurna sifat keinsanannya.

Sifat sempurna yang mampu menutup lubang-lubang kecacatan walaupun setengah meter. Banyak sekali mereka yang telah lanjut usia gagal untuk mendirikan rumah tangga kerana memikirkan perkara ini. Yang ada di hati mereka:

“Betulkah dia ini baik atau sekadar berlakon.”

“Ooh mungkin dia cuba bantu aku sebab hendak mengambil hati.”

“Emm pakai tudung dan cuba-cuba buat solehah agaknya itu.”


Akhirnya, semua sifat orang habis diselidiki tanpa memikirkan sifat diri sendiri. Kita yang tidak punya sifat dan perwatakan yang 'baik' cuba untuk menilik mereka yang 'paling baik' untuk dijadikan pasangan hidup. Seboleh mungkin kita mahukan seseorang yang punya sifat seperti malaikat. Sedangkan kita antara orang yang selalu bermuamalah dengan syaitan setiap hari untuk melakukan maksiat. Ini tidak adil! Bagaimana sifat syaitan dan malaikat boleh bersatu?

Akhirnya setiap detik berganti masa yang lama tidak juga mendapat pasangan yang secucuk. Lamunan untuk mendapat itu dan ini tidak terzahir di depan mata oleh kerana sentiasa melihat yang negatif pada orang lain. Jadilah yang soleh, anda akan mendapat yang solehah! Cuba selidiki diri sebelum mencari orang yang kita bayangkan sifatnya dibenak kita. Adakah sifat yang berada dibenak sendiri itu, wujud dalam diri kita?

Atau dalam erti kata yang lain, jika ingin mendapatkan seorang yang solehah, maka kita juga perlulah menjadi yang soleh. Kalau ingin mendapat jodoh yang soleh, kita perlulah solehah. Dari sini kita dapat fahami bahawa menjadi sesuatu itu lebih mudah dari mencari sesuatu. Kita setia mencari pasangan yang berperwatakan seorang yang soleh dan solehah, sepatutnya kita sendiri perlu punya perwatakan itu.

Janganlah anda menyalah orang lain jika pinangan anda ditolak. Siapakah yang ingin mendapat pasangan punya 'kakinya berbotol' dan peninggal setia solat fardhu? Sememangnya dijanjikan Allah setiap yang baik itu kepunyaan yang baik. Dan yang buruk itu akan mendapat yang buruk. Penzina yang setiap saat bergelumang dengan dosa tidak akan mampu untuk mendapat pasangan seorang lelaki yang soleh.

Ini adalah realiti. “Jangan cuba masuk ke dalam istana untuk bertemu dengan puteri raja dalam keadaan pakaian anda compang camping”. Oleh itu jadilah yang terbaik untuk diri sendiri selain ingin menjadikan orang lain sebagai yang terbaik untuk diri kita. Belajarlah menjadi sifat orang yang kita ingini. Kelak kita sebenarnya yang akan dicari. Bukan kita yang mencari.



Friday 22 May 2009

My Friends, You are the most Welcomed!!!


Asslamualaikum...


CONGRATULATIONS TO ALL MY FRIENDS AS YOU ALL HAD PASSED THE ASASI UNDANG-UNDANG, PI 005 !!!

Hope to see you in Shah Alam (^_^)

Ready to ROCK !!!

Thursday 21 May 2009

Sahabat

Every day is very very n very boring but not with YOU...

Ader satu harini, sayer teringat kepada kawan2 saye di sekolah men maahad yg sememangnye saye rindu dan sayang esp yg telah terbang jauh mahupun dekat...dan,yg tak terbang2 pun ader jugak juge saye rindu dan sayang...eeeuuww...mcm perpempuan je...tp takpe,saye laki tulen dan jgn rsisau...Rindu dan sayang itu hak milik setiap insan...cume mrk tak berani nak zahirkan...kan...kan

Ntah bagaimane harus saye mulekan post sayer...ermmm!~*&^%$#

Sayer tatau ar nak cite pasal kawan2...tapi sayer tgk ramai org suke cite pasal kawan2 dekat blog derang...So,sayer nak cube tiru idea dan konsep drg...


..........................................................................................................................................................................


HADOII !!! saye tak dapat lg nak tiru ni...susah betul...mcm mane sayer nak ckp ni...mcm mane saye nak start ni...hmmm...takpelah...tak payah lah kot...len kali jer...itupun kalo sayer masih hidup

By the way, kepada rakan2 saye(b10 SMIHJ n b10MTQH...) yg barada di luar negara terutamanya,giler rindu lah kat antum...hehe...dah lame tak dgr kisah antum...dah lame tak gaduh2 dgn antum...~Biler korg nak blk ni???futsal dah nazak dan tak cukup korum ni,,,korg amat diperlukan...program isalamic n tak islamic tapi masih diketegorikan as ibadah pun ada byk dan korg mesti boleh joinkan...dah lame dah aku tak dgr semangat perjuangan yg sering korg tiupkan...falsafah2 hidup di jalan yg lurus dan nasihat2 yg menyentuh hati...~

Kawan2 yg mengenali aku dan aku kenali meraka, juge hidup bersama meraka lebih 3thn,yg aku pernah tumpang rumah mereka gosok gg dan minum teh...yg aku pernah tumpang kereta mereka dan bayr duit minyak juge tol,yg pnah berpeluh dan dirotan bsame...yg pernah ditengking,diperli dan ditegur dan di belai(hehe) kerana tidak lancar saba' dan hafalan2nye...juge yg pnah berbicara ttg impian itu ini,serius bapak giler bapak aku rindu korg...

Aku panh dgr sorg ahli falsafah namenye Ibrahim Juffri berkate...'ukwwah itu bukan terletak pd pertemuan semata...'...pastu dah tak igt ayat seterusnye...tp aku setuju dgn pmulaan ayat itu wpun pd mulanye tidak...mkgin dalam doa dan mimpi atau juge dalam peristiwa kenangan atau juge dalam bentuk foto...



Hallamak...sweetkan???hehe =)


p/s ; gambar korg tak leh letak ar dalam blog ni...tak diterima sebb tak hensem...lgpun, nanti femes ar korg...

Sunday 17 May 2009

LE PARIS


PICTURES OF LE PARIS
;

























Everyone will be guaranteed a bed so that they can sleep well and follow the activity nicely.

Registration can be made by...errr...will tell you later...tQ


p/s: Dearest friends, with regard to this LE PARIS, ask me anything if you need...you can text or call me whenever you want...tQ


Wednesday 13 May 2009

ATTENTION TO ALL ALIPH CITIZENS !!



ASSALAMUALAIKUM...

PLEASE TAKE NOTE...

TO ALL ALIPH CITIZENS,THE IMS LOCATION WILL BE REPLACED FROM CASA RACHADO, PORT DICKSON TO
LE PARIS, PORT DICKSON !!!

ANY INFORMATION WILL BE UPDATED.

THANK YOU.

Monday 4 May 2009

Kem Anak Soleh 5



NAMA PROGRAM“Kem Anak Soleh V”

TEMA PROGRAM“Anak Soleh; Permata Hati, Harapan Ummah”

TARIKHKumpulan 1 : 1 jun 2009 hingga 5 jun 2009Kumpulan 2 : 8 jun 2009 hingga 12 jun 2009
MASA8.30 pagi- 12.00 tengahari (setiap hari)

TEMPATSurau Ar-Rudhah, Seksyen 8Surau Taqwa, Seksyen 7Surau Ar-Rayyan, Seksyen 7Surau Al-Ittihadiyah, Seksyen 9Surau TUDM, Subang

MODUL-diskusi iman-halaqah tilawah-slot ibadah-jom berakhlaq!-sains dan al-Quran

YURANRM40/peserta/minggu

HUBUNGI UNIT PENDAFTARAN
saudara Adib Abdullah(013-2758525)
saudari Amirah(013-6345889)
saudara Fikri(019-3982454)

PENUTUP BICARA
Semoga segala usaha ALIPH dalam menyumbangkan jasa dan bakti kepada masyarakat setempat mendapat redha, rahmat dan hidayah Allah S.W.T. Segala kerjasama terutamanya daripada kariah surau, ahli-ahli ALIPH, dan masyarakat setempat yang menjayakan program ini merupakan budi yang cukup berharga dan semoga ia menjadi antara usaha yang dipandang tinggi di sisi Allah.


Untuk mengetahui lebih lanjut tentang Kem Anak Soleh, sila klik sini—>TENTANG KAS
Untuk daftar online klik sini—>DAFTAR!!
------------------------------------------------------------------------------------------
Assalamualaikum kpd sume!! kpd mereka2 yg mempunyai anak/adik yang berumur 7-12 tahun, silalah daftarkan mereka untuk program ini. Insya-Allah banyak manfaat yg boleh mereka peroleh. Jangan biarkan cuti mereka diracuni perkara2 yg tidak berfaedah. AYUH DAFTAR!!

Sunday 15 March 2009

Actionable per se ~

Assalamualaikum semua...ape kabar???harini saye akan memberikan sedikit penerangan ttg seketul gmbar...saye beri anda tafsir...secara batin dan lahirnye,amatlah tidak reti bg diri saye untuk memberikan penerangan dalam ape jue bentuk skalipun...namun,adakah harus saye membenarkan diri saye bosan di hadapan komputer ini tanpa membuat ape2...hmm~sudah tentu tidak...lebih baek saye membuat sesuatu yg bosan daripada membiarkan diri saye bosan...



Ini gambar ape?ini gambar budak tgh tido dalam kelas mase tutor...sebab ape die tido dalam kelas?byk sbb knape die tido dalam kelas...berikut adalah sebab2nye ;

1-semalam die tido lambat sbb die study...
2-sambil die study,die main game...sameada dota,fifa,pes atau counter strike...
3-sebab die terminum ubat batuk yg mengantukkan...diisi kedalam cawan oleh salah seorg rakan sebiliknye sebelum pergi ke kelas...
4-sebab die mmg suke tido dalam kelas@penyakit keturunan...
5-sebab die berjngkit dgn kawan2 die yg mmg suke tido dalam kelas...
6-sebab pensyarah yg mngajar kat depan tu amatlah tidak merangsang minda utk belajar...
7-sebab die ni mmg ada niat utk tido...
8-sebab die nak maen bola kejap lg waktu ptg...so,nak save energy...
9-sebab lepas kelas tutor ni,die nak pergi library untuk sambung personal study...
10-sebab dier ada masalah dalaman iaitu masalah hormon...kesian~
11-sebab dier sedang mnghadapi final exam yg menghantui jiwa dan membuat jiwa menjadi kacau...
12-sebab lepas ni dier nak pergi dating dgn ntah saper...
13-sebab dier buat assignment last minute...atau mmg die tak reti buat assigment atau die tak suke buat assignment...
14-sebab die mmg genius lantas tiada hal bg die untuk tido dalam kelas...
15-sebab die ter'lupe' adab dalam kelas yg dalam ke;as tak blh tido mase cikgu ada...
16-sebab die mmg ngantuk sgt2 tak kesah lah apepun sebbnye...
17-sebab ader org psan kat die suruh tido dalam kelas...
18-sebab kelas die tgh hari...standardlaa...tgh hari kan mmg best untuk menutp kelopak mate...
19-sebab mmg subjek utk tido...
20-sebab kelas die ader aircond dan mmg sedap untuk tido...
21-sebab semalam ader champions league...kelab kesayangan die kalah teruk...padan muke!
22-sebab semalam lepak dgn member2 kat mamak...bukan kedai mamak...tapi mamak...kesian mamak tuh...
23-sebab smalam die perah otak untuk post buletin kat blog tersayang...
24-sebab smalam die sms aweks2 die yg jauh di mate tpi dekat di hanset...
25-sebab smalam die mnghadiri ceramah agama atau ape2 ceramah sekalipun...bgsnye~
26-sebab dier tau saper diri dier...
27-dan juge sebab2 yg laen yg tak dapat saye reka sebab saye da malas nak taip pjg2...

Ape yg ingin saye terangkan walaupun tak berape nak trg...adakah wajar kite menghukum atau mendescribe sesuatu hanya dgn satu sebab???itu soalan pertama...soalan yg ke2,layakkah kite untuk menghukum???dan,soalan yg ke3,untuk ape kite mnghukum???

Bergantung pada situasi,ada sesetengah keadaan kite boleh mnghukum dan ade sesetengahnye tidak...dan sudah tentu ia berkait rapat untk ape kite mghukum...

Yg saye terngkan di atas hanyalah pada surface nye dan sudah tentu ade isi2 yg perlu digali lg...dan sudah saye katekan bahawa penerangan saye ini adalah tidak berape nak terang...kerana,saye ingin anda sendiri yg fikir dan tafsirkan...

Pesan saye..."JANGAN JADI ORG YANG TERLALU SUKE MENGHUKUM "

Sunday 1 March 2009

Bila Waktu Telah Berakhir ~

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi




Opah telah pergi semalam...28 Februari 2009...1014a.m...dalam usia 94 tahun,pasti telah byk yg Opah pelajari...jadikan penglaman dan ujian sebagai bekalan...Opah jgn sedih2 ye...senyum2 selalu...dekat mane2 dan bile2 pun...wpun di kejauhan yg amat sgt...rindu dekat Opah!

tata Opah...

Selamat jalan dan selamat tinggal Opah...Opah telah selamat pergi dan Allah pasti sgt2 sayangkan Opah...semoga Opah dicuri rahmat dan diberkati...tersenyum bahagia di alam yg sgt jauh dan berbeza...~


Al Fatihah...

Wednesday 28 January 2009

Ketandusan ~

Assalamualaikum...

Mase demi mase berlalu...sedar2 dah nak sebulan...dah lame sgt dah tak update blog nih...tatau naper...tp mcm dah takder mood untuk memblog...tp tak mgkin...sekali melangkah takkan nak berhenti dan akhirnye berpatah balik...tidak same sekali!!!

Mungkin telah byk yg terjadi dan masih terjadi di dalam dunia aku dan dunia ini...dunia aku sudah semestinye aku yg punye dan berada di dalam genggaman aku...tapi dunia ini belum tentu aku yg punye kerana sudah semestinye Yang Maha Bijaksana yg punye...~

Dunia ku...
Dunia ku telah byk yg berubah...seiring dgn peningktan umur dan peredearan zaman...alhamdulillah akhirnye di izinkan Dia untuk aku menjawat title BLS yg sementara itu...mudah2an ia berkekalan dan berterusan hingga ke LLB...wallahu'alam...rase bersyukur itu perlu untuk kurniaan ini...~Pesan ku pada rakan seperjuangan,jangan leka dgn kurniaan ini !!!
Dunia ku kini di Shah Alam...dan dunia ku di Batu Belah,Jeram dan Kuantan pasti akan terus mengiringi aku menjadi 'penasihat' dan teman2 rapat untuk memperingatkan..
Byk lg yg berlaku dalam dunia ku...seperti;ekonomi yg tidak kukuh...hantu2 berbentuk case2 yg best tapi perlukan kerajinan...'mini cooper' yg agak2 selalu dahaga...dan sebagainye...~

Dunia ini...
Dunia ku berada di dalam dunia ini...dunia ini,jangan kau abaikan dunia ku...
Gaza...Gaza...Gaza...itu dunia ini...dan itu juge dunia ku...keprihatinan dunia ku dan juge keprihatinan seluruh dunia ini...bukan sekadar kezaliman dan penindasan bg dunia Islam tapi juga bagi seluruh dunia amnya...~Ku seru agar ignorance itu di singkirkan...ku seru agar permulaan yang kukuh dal;am diri setiap insan diabadikan...
Dunia ini...betapa byknye hiburan...dari AJL ke Oscar...dari barat ke timur dan dari sini ke sane..fikir2kan...~Banyaknye kemalangan di Tahun Lembu ini...sampaikan yg tak sambut pun terlibat sekali...Ajal tidak mengenal siape,biler dan di mane...Kesah ratu rempit dan rempit2 yg tak berkesudahan...Memey saner dan Norman sini...dan tentubye lelaki baru terhangat,Obama dan rencana2 yg di pelankan mengkut telunjk2 figura2 dasat yg membinasakan...Banyak lg isi2 dunia dalam dunia ini sampai dah malas nak taip...hadoii~

Dunia ku dan dunia ini...tidak jauh bezanye...sendiri mau igt !!

Pesan ku kepada SEMUA...perjalanan sentiase selalu bermule...ini bermakna,tiada pertengahan dan pengakhiran..juge bermakne tiada istilah terlambat.... !!!

Itu sahaja...Maafkan aku yg ke blurr an...~tata

Wassalam~