Wednesday 26 December 2007

HOUSE MD

Kali ini saye ingin bercerite tentang drama bersiri yg plg sy minati…Bg saye,drama bukannye sekadar hiburan semate…Tetapi,ia lebih dari itu…Saye juge percaye bahawa beratus-ratus pendapat dari pelbagai golongan tentang hakikat menonton drama…Biarkan golongan itu terus berpendapat…~

Ye~Drama yg plg sy minati adalah House yg disiarkan pada setiap Isnin jam 10 malam di AXN…bukan kerana sy mengagungkan karya dari barat ataupun care hidup org putih yg sememangnye bertentangan dgn care hidup org melayu islam….Dari dulu pun saye tidak tahu kenape saye begitu berminat utk menonton House sdgkan sy bukanlah student medic yg perlu kepada beberape perincian yg diketengahkan oleh House…Sy juge bukan pengkaji ataupun juri utk mmberikan rating bg anugerah golden globe,oscar ataupun grammy…Tetapi,setelah sy berfikir dan sy mengahayati-House adalah rancagan yg sepatutnye ditonton oleh org melayu…Boleh dikatekan begini…House bukanlah org putih yg tipikal dikalangan org putih…Begitu juge dgn org melayu…Org melayu tidak sepatutnye menjai tipikal dikalangan org melayu…Kalaulah boleh,org melayu juge tidak sepatutnye menjadi tipikal dikalangan manusia di seluruh dunia…Kerana ramai org sekarang menyebut bahawa melayu adalah tipikal…Seperti mane yg selalu anda dengar ‘Janji Melayu’ yg kebiasaannya mmg tak boleh dipakai…Janji 1000p.m tapi dtg pukul 1045p.m…patutla melayu susah nak maju dan payah utk berdaya saing…Bg melayu yg merasakan mereka dh maju,saye benar2 ucapkan tahniah…Pesan sy kepada org melayu ‘belajarlah sesuatu dari House’ ~ Renung2kan dan fikir2kan…-

(nampaknye,kelihatan sy seperti menyimpang dari ape yg sepatutnye-Wallahua’alam)





Melihat House pasti akan mmbuatkan hati sy berdetik ‘ko mmg sengal tapi apesal la ko gempak sgt…aku kagum n respect dgn ko…tapi,sayang ko bukan islam’…Semoge Tuhan memberikan ko petunjuk… Walaupun House hanyelah sebuah watak dalam drama ciptaan manusia tapi tidak mustahil utk belajar sesuatu dari perwatakan watak itu…Ape salahnye jike sekali sekale kite akui mmg ader org sengal yg hebat dalam dunia ni supaya kite belajar bagaimana utk maju dan terkehadapan…
Melihat House juge mmbuatkan sy terbayang tentang kehidupan…Bagaimana utk saye mengharungi mase depan…Entah mengape sy berharap sy dapat menjadi seorang doctor seperti House suatu hari nanti tapi pada dasarnye jurusan yg sy ambil bukanlah ke arah itu…Bahkan,mungkin jauh menyimpang…
Lastly@first thing first,House telah mengajar saye tentang ketabahan…Die adalah satu2 nye watak dan perwatakan yg dihasilkan manusia yg membuatkan sy terfikir dan sentiase berfikir…





Hakikatnye,saye tidak dapat menggambarkan bagaimana utk bercerite ttg House dengan sebaiknye melalui taipan mahupun tulisan…Mgkin ape yg saye katekan di atas hanyelah sebahagian dari khatirah@lintasan hati…Padehal,mengikut firasat saye ader byk lg tentang House yg masih tersimpan dan terdetik di dalam hati tetapi saye gagal utk meluahkan apetah lg menyampaikan…Mgkin ape yg saye katekan di atas hanye sekadar utk berkongsi dengan anda serbe sedikit ape yg bermain di fikiran dan sekadar memenuhi tuntutan utk memenuhkan blog saye…Hmmm~Biarkanlah ape yg masih tersirat dalam firasat dan lintasan hati saye tentang House menjadi tande tanye kepada diri saye sendiri…Mgkin suatu hari nati saye dapat bercerite ttg House dgn sebaeknye tetapi sy rase saye takkan mampu utk bercerite sgn sebaeknye kerana ia termatlah subjektif…mungkin anda sendiri perlu menontonye…Dan,saat anda menontonnye sampaikan salam saye kepada dier…~

p/s ; House bukanlah org yg terhebat kerana hanye ade seorang sahaja yg terhebat…Tepuk dada tanye iman ~ Allahumma solli ‘ala Muhammad ~

Thursday 20 December 2007

Labbaika Allahomma Labbaik. Labbaik La Shareeka Laka Labbaik. Innal-Hamdah, Wan-Nematah, Laka wal Mulk, La Shareeka Laka

Abdullah bin Umar meriwayatkan yang Talbiya yang dibaca oleh Nabi SAW adalah : 'Labbaika Allahumma labbaik, Labbaika la sharika Laka labbaik, Inna-l-hamda wan-ni'mata Laka walmulk, La sharika Laka' yang bermaksud : “Kami datang menyahut panggilanMu, ya Allah, kami datang menyahut panggilanMu. Kami datang memenuhi panggilan-Mu, tidak ada sekutu bagiMu. Kami datang menyahut seruanMu. Sesungguhnya segala pujian dan nikmat dan kerajaan adalah kepunyaanMu. Tiada sekutu bagiMu...”

- HR Bukhari -

Tuesday 18 December 2007

Sesuatu Tentang Gua

Ye…Telah setahun berlalu…7 tahun aku disitu…5 tahun dalam tahun-tahun yang biase dan 2 tahun dalam tahun2 yg luar biase…Aku-seorang graduan dari gua yg tersorok jauh dari dunia kebandaran…Dikelilingi hutan dan ‘kawasan hitam’…Kelapa sawit yg menjadi taman permainan…hantu2 dan jin yg menjadi teman ‘seperjuangan’…itulah tempat@ gua aku membesar mengenal tentang separuh kehidupan…ba’dukum ‘ala ba’d…separuh yg laen pasti berada di tempat yg laen…~
Mengenang kembali ‘drama’ yg bersiri 7 episod itu mmbuatkan aku pilu…3 tahun pertama aku tidak ingat ape2 melainkan cebisan2 yg aku rasekan tidak menyeronokkan…maklumla,usia mude ku hanya ku habeskan utk sesuatu yg aku sendri tak tahu…tak tahu bermakne lebih teruk dari tak pasti…4 tahun berikutnye aku sikit demi sedikit faham tentang ape yg ku katekan -tentang separuh kehidupan-
20 tahun aku dpinjamkan ke dunia…7 tahun itulah aku belajar ilmu agama,ilmu hisab,ilmu alam,ilmu dunia dan bukan ilmu hitam…Gua itulah tempat aku bertafakkur bersama2 org tua dan mude,org sengal dan org siuman,org benar dan org poyo(bencinye pkataan ni) dan bermacam2 lg jenis org yg mgkin juge wujud di luar dunia gua…Selain dari ilmu2 yg aku sebutkan tadi,ader satu lg ilmu tetapi ia tidak di sebut sebagai ilmu..mgkin kerana bunyinya kurang lazat di dengar dan mgkin agak mejengkilkan…ituah ilmu yg sering rakyat gue sebutkan sehinga ilmu itu ilmu yg mahal menjadi terlalu tipikal dan menjai semakin murah…itulah “tarbiyyah”…
Aku tau aku bukanlah org yg layak utk aku tuturkan apetah lg utk mmbicarakan ttg tarbiyyah…mgkin org2 yg layak utk mmbincangkan tarbiyyah adalah mereka yg berfikrah tinggi yg mengambil jurusan agama…mereka yg belajar di mesir,mekkah atau madinah…mereka inilah yg kononye dikhabarkan layak utk mmbicarakan tentang taribiyyah…terpulanglah kepada diri sendiri untuk menilai…aku disini bukan utk mmbicarakan ttg tarbiyyah secare pjg lebar atau golongan mane yg layak utk berbicare ttg tarbiyyah…cume aku nak menyampikan sesuatu kepada rakyat gue yg masih lg menetap di dalam gue supaya mereke bersedia apabila mereka meninggalkan gue nanti…
Aku sebagai graduan gua yg telah bertemu dan berhadapan dgn pelbagai2 ilmu yg aku sebutkan tadi termasuklah tarbiyyah merasakan bahawa aku sedikit kesal kerana aku hampir gagal dan tidak sempat utk mengutip kesemua ilmu + tarbiyyah dgn sebaiknye…Org kate,di gue tiulah lahirnye graduan2 yg hebat2 belake dgn tarbiyyah yg sempurne…Ade bnarnye dgn ape yg org kate…Dan kebanyakan kate org itu selalunye benar...Sebab itu aku sedikit kesal kerana aku tidak menjadi graduan yg benar2 cemerlang…Kdang kale,aku gagal utk berhadapan dgn perkare2 dan soalan2 yg remeh yg sememangnye tidak terfikir oleh akal… Bersiap sedialah wahai warge gua!!!
Wahai warga gua!!!Aku berpesan sebagai manusia biase yg rendah hati serta waras akal fikirannye kepada kalian agar kutiplah sebanyak mgkin baek muitiara atau permata di bumi gue…Kutip sebanyak mgkin bermkne kalian menghayati setiap detik berharge dari setiap ilmu,medium dan dari setiap insan kerana peluang tidak semestinya datang utk kali ke-2…Maka,rebutlah peluang itu dgn sebaiknye..Jgn hirau samede kalian berbaju hijau atau putih,berkasut kulit atau berkain kanvas,bersongkok atau tidak,berdarjat atau manusia biase...Yg penting,kalian kenal diri kalian dgn sebaiknye…Jadilah graduan hebat yg berjaya dalam setiap kategori ilmu sebab,jika kalian tidak menjadi demikian,kalian mgkin akan menjadi org yg sia2 sedangkan bertimbun2 kemudahan dan cara telah dibentangkan dihadapan kalian…Tambahan,spirit gua tidak akan lari dari hati dan jiwa kalian…Gua menjadi sekolah hidup kalian…tersemat di hati bukan di kaki…Mengiringi kalian dan aku selagi kite masih bernafas…Dan,jgn sekali-kali engkau menyesal kerana engkau pernah menjadi warga gua…~

“Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman”

Ali Imran -139-

Monday 17 December 2007

Sepatah 2 Kata ~

“Apabila kita hidup hanye utk diri kita,hidupnya amatlah singkat.Bermula dari bermulanya kita dan berakhir dengan berakhirnya umur kite yg terbatas.Tetapi,jika kita hidup untuk selain dari kita,hidup kerana fikrah,sesungguhnya hidupnya panjang dan mendalam. Bermula drpd bermulanya kita dan berakhir dengan luputnya manusia di bumi ini. Jika kita merasa kita yang memulakan perjuangan ini, kita akan sempit dada menghadapi kematian ( kerana perjuangan belum mencapai matlamat). Ingatlah…!!!Bukan kita yang memulakan dan bukan kita yang mengakhirinya. Ia dimulakan oleh para nabi sehinggalah ke akhir zaman. Kita adalah mata rantai dari satu perjuangan yang panjang”

- SYED QUTB -

Pesan Cinta Kepada Cinta

Wahai Cinta,
Jika aku ini pemberian dari tuhan,maka peliharalah aku dengan selayaknya,
Sebagaimana selayaknya engkau memelihara diri engkau dari sesuatu yang engkau benci,
Mungkin di situ ada sesuatu yg amat berharga,lebih berharga dari dunia dan seisinya

Wahai Cinta,
Jika suatu hari nanti aku bukan lagi pemberian dari tuhan,
Tinggalkan aku dengan sebab yang nyata dan pasti,
Tinggalkan aku dengan kekuatan untuk aku rasai apa itu beban,
Tinggalkan kenangan yang terindah untuk aku simpan di hati bukan di kaki,
Dan,
tinggalkan aku dengan pengajaran yang dahsyat sebagai pengganti engkau yang dapat membuatkan aku tersenyum,
Agar aku tidak membenci,agar aku fahami apa itu manusia dan cinta

Wahai Cinta,
Jika engkau membenci apa yang ada pada aku walau sekecil-kecil kejadian,
Khabarkan kepada aku agar dapat aku lenyapkan prasangka itu,
Barangkali engkau lupa bahawa aku ini juga manusia biasa,
Yang perlu dibetulkan salahnya dan yang perlu diperbaiki betulnya,
Sebab itu bila aku bertindak melakukan sesuatu yg tidak memenuhi hati engkau,
Berikan aku peluang utk aku renungi diri,fahami diri dan betulkan kesilapan sendiri

Wahai Cinta,
Hari ini mungkin indah bagi kita,sebab itu kita sentiase gembira sambil tersenyum,
Esok,mungkin hari yg sakit bagi kita,sebab itu kita menangis sambil berfikir,
Kerana itu ditemukan kita untuk kita gembira sambil tersenyum dan untuk kita menangis sambil berfikir,
Tiada gunanya cinta jika kita tidak gembira sambil tersenyum bersama dan tiada gunanya cinta jika kita tidak menangis sambil berfikir bersama,
Kerana itulah dikurniakan cinta bagi sesiape yang mampu berfikir dengan waras

Wahai Cinta,
Maafkan aku jika berlakunya keterlanjuran,baik dari segi kate-kate mahupun perbuatan,
Telah ku cuba sedaya upaya untuk aku menjadi diri sendiri tanpa sebarang paksaan,
Jangan sampai suatu hari nanti,aku berkata aku sudah penat menjaga hati dan perasaan,
Padahal,masih terlalu banyak yang ingin aku sampaikan kepada engkau yang budiman,
Supaya engkau mengambil pengajaran dan sampaikan semula kepada aku apabila aku melakukan kezaliman,
Akan datang,kita pasti mengerti apa itu tanggungjawab ketabahan dalam perjuangan

Wahai Cinta Segala Cinta,
Kepada Engkaulah ku pejamkan mata,ku tundukkan wajah dan ku tadahkan ke dua tangan utk meminta,
Kepada Engkaulah hati ini sentiasa berharap kerana aku sedar Engkaulah Cinta Segala Cinta,
Kerana Engkau yang memahami Cinta,mengalirnya air mata suci berharga yang sarat dengan impian,
Temukan aku dengan cinta yang hebat di dunia utk aku genggam cinta yang lebih hebat di akhirat sana,
Peliharalah aku dari sempit dada dan kekusutan hati kerana itu adalah perkara yang sangat menyakitkan,
Mudah-mudahan aku dan mereka digolongkan dari kalangan orang-orang yang beruntung di dunia dan di akhirat.....



‘aLa nAfSi
12 MAY 2007
0040

Saturday 15 December 2007

Afiq dan Semester Baru

Tinggal lebih kurang 2 minggu je lg sem baru akan bermule setelah 2 bulan lamenye saye bercuti…Ini bermakne,masih ader 2sem lg@setahun utk saye menghabiskan pengajian saya dalam Asasi Undang-Undang UiTM dan mengharungi bumi Kuantan yg tak dapat sayer gmbarkan…Yg saye tahu,duduk di Shah Alam lebih baek dan meyeronokkan…Haha…nak buat mcm maner…itula takdir yg telah dittapkan utk diri ini…

”Dan barangkali sesuatu yg kamu benci itu adalah baek utk kamu dan brgkali sesuatu yg kamu cintai itu adalah tidak baik utk kamu dan Allah mengetahui ape yg tidak kamu ketahui”

Alhamdulillah,semester satu yang berlalu pada pndgn sy bermula dgn baek dan berakhir dgn baek…dengan keadaan yg baek dan result perikse yg baek semuanya alhamdulillah kelihatan baek…Dengan ni’mat dan anugerah dari tuhan seperti ; satu bilik 2 org siap dgn bilik air…Astro yg biler2 boleh ditonton asalkan tidak melebihi jam 11 malam(kalo nak tgk jugak,mintak pak guard),gymnasium yg OK-cukup utk memetakkan perut dan menguatkan kaki,kedudukan yg strategik iaitu di dalam bandar-boleh pegi ke mana2 sahaja dgn berjalan kaki baek ke Taman Gelora mahupun Megamall…tidak luper juge kepada Arkid Makanan yg agak stlye sebb murah dan agak sedap,kepada abg2 kantin yg bertungkus lumus menyiapkan makanan wlapun kdg2 lambat tapi itu tidak menjadi masalah besar, sahabat2 yg selalu beri tunjuk ajar dan tak kedekut ilmu,lecturer2 yg cool dan berdedikasi-terime kaseh kerana menanda kertas sayer dgn penuh komitmen dan mmberikan markah yg baek utk sayer,Kak Nisa dan Kak Tini yg mmg byk membantu tak kire siang atau malam…semoga dipermudahkan urusan di dunia dan akhirat…Owh yea!Tidak luper juge kepada Pak Su dan Pak Cik Zidane kerana menjadi pemandu yg bertolak ansur…insyaAllah~Ameeen…

Biler semester kedue@baru bermule,ia bermakne sy perlu utk menjadikan semua keadaan menjadi lebih baek…baek dari segi fizikal,mental dan yg plg penting sekali tentu rohani sbb insyaAllah rohani yg baek menghasilkan diri yg baek…Study juge perlu menjadi lebih baek-utk menjejakkan kaki dalam degree memerlukan CGPA 3.5…dan,itu bg saye sebagai seorang yg malas dan mmg tak tere dalam pelajaran(di akui ramai termasuk saye) mmg sesuatu yg kelihatan impossible…Tapi ramai org kate bahawa ‘nothing is impossible’ termasukla slogan yg digunakan oleh the brand with the 3 stripes(adidas)…dan sy berharap nothing is impossible itu menjadi sesuatu yg benar dan bukan omongan kosong semate…Juge sy harapkan sesuatu yg extraordinary akan berlaku (“,) yg membolehkan saye utk mendpat tempat dalam degree nanti…(taknak kolej swasta-mahal giler tak igt dunia…laenla kalo ader org nak soponser…tadehalla)…Selain daripada study,ade satu lg bende yg patut sy risaukan…bukan sy jer…tapi semua makhluk yg merasakan diri mereka adalah muslim(sekurang2nya) iaitu akhlaq@peribadi@syakhsiah...Bagaimana harus sy utk memastikan ‘perkare2’ ini mejadi lebih baek.???Mungkin sy ader care sy sendiri dan care sy itu tak jauh bezenye dgn care anda…Tapi,sy mengalu2kan sebarang care dari perlbagai pandangan selagi tidak bercanggah dari ape yg sepatutnye…dan satu lg perkare yg saye sgt khuatir iaitu bgaimana harus sy memelihre 30juz Al-Furqan dgn baek…???Bagaimane perlu ader kekuatan dalam diri sy utk sy melaksanakan ‘care’ yg sedang bermain di fikiran anda sekarang…???Bantulah saye…~

“Wahai Semester Baru,sy berharap agar kamu sentiase bersame saye…menjadi teman dan sahabat sy yg baek…Dan sy berdoa juger berharap kepada Dia bahawa kamu diciptakan dan diadakan utk sy oleh Dia utk menjage dan memelihara saye agar saye tidak melampaui batas-batas yg telah ditetapkan oleh Dia…Andai kamu boleh berdoa wahai Semester Baru,berdoalah utk kebaikan saye,ibu dan bapa sayer,keluarga sayer,perndidik2 sayer(muallim/ah,lecturer2),sahabat2 saye,cinta2 saye dan muslimin dan muslimat yg bersama Baginda di dunia dan akhirat…Maka tanggungjawab sy wahai Semester Baru utk mengaminkan doa itu” Ameen Ya Rabbal ‘Alamin…~

Friday 14 December 2007

Epilog 'aLa nAfSi

Bila engkau cuba sesuatu yang terbaik,
tetapi engkau tidak berjaya
Bila engkau dapat sesuatu yang engkau mahu,
tetapi bukan sesuatu yang engkau perlu
Bila engkau rasa terlalu letih,
tetapi engaku tidak dapat memejamkan mata,
Sebenarnya engkau telah tersekat dalam kehidupan.

Engkau meletakkan secebis ketakutan terlalu tinggi,sehingga sejuta keberanian yang engkau miliki berada di bawah tapak kaki,
Kerana itu,saat engkau mencintai sesuatu,engkau terlalu takut untuk melepaskannya,
Tetapi sekiranya engkau tidak mencuba,engkau pasti tidak akan tahu.
Dan,hanya saat itu baru engkau tahu betapa engkau hebat dan berharga,
Engkau hebat dan berharga.

Rendahkanlah frekuensi keegoan,
Agar peluru-peluru nasihat dapat menembusi diri,
Walau engkau ketika itu telah ditulikan telinga dan dibutakan mata,
Tapi, mungkin nanti engkau manusia paling sedar tentang hakikat kerendahan diri.

Carilah nur kerana ia akan menyuluh engkau jalan pulang,
Iman akan mengiringi engkau sepanjang perjalanan,
Huda akan hadir dengan penuh rahmah dan hasanah.


Semoga jiwa engkau sendiri akan menyembuhkan kesengsaraan,
Ajari diri engkau untuk terus membesar dalam kepahitan,
Lakukan sesuatu untuk semua yang engkau mampu,
Supaya engkau menjadi seorang lelaki yang lebih baik

Kerana aku tahu seorang manusia telah tersungkur,
Dan manusia itu adalah engkau,
Tersungkur di atas batu yang sangat keras,
Namun,jangan sesekali engkau tewas,
Kerana di sisi engkau ada yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang



'aLa nAfSi
24 JULAI 2006
2030 p.m