Wednesday, 26 December, 2007

HOUSE MD

Kali ini saye ingin bercerite tentang drama bersiri yg plg sy minati…Bg saye,drama bukannye sekadar hiburan semate…Tetapi,ia lebih dari itu…Saye juge percaye bahawa beratus-ratus pendapat dari pelbagai golongan tentang hakikat menonton drama…Biarkan golongan itu terus berpendapat…~

Ye~Drama yg plg sy minati adalah House yg disiarkan pada setiap Isnin jam 10 malam di AXN…bukan kerana sy mengagungkan karya dari barat ataupun care hidup org putih yg sememangnye bertentangan dgn care hidup org melayu islam….Dari dulu pun saye tidak tahu kenape saye begitu berminat utk menonton House sdgkan sy bukanlah student medic yg perlu kepada beberape perincian yg diketengahkan oleh House…Sy juge bukan pengkaji ataupun juri utk mmberikan rating bg anugerah golden globe,oscar ataupun grammy…Tetapi,setelah sy berfikir dan sy mengahayati-House adalah rancagan yg sepatutnye ditonton oleh org melayu…Boleh dikatekan begini…House bukanlah org putih yg tipikal dikalangan org putih…Begitu juge dgn org melayu…Org melayu tidak sepatutnye menjai tipikal dikalangan org melayu…Kalaulah boleh,org melayu juge tidak sepatutnye menjadi tipikal dikalangan manusia di seluruh dunia…Kerana ramai org sekarang menyebut bahawa melayu adalah tipikal…Seperti mane yg selalu anda dengar ‘Janji Melayu’ yg kebiasaannya mmg tak boleh dipakai…Janji 1000p.m tapi dtg pukul 1045p.m…patutla melayu susah nak maju dan payah utk berdaya saing…Bg melayu yg merasakan mereka dh maju,saye benar2 ucapkan tahniah…Pesan sy kepada org melayu ‘belajarlah sesuatu dari House’ ~ Renung2kan dan fikir2kan…-

(nampaknye,kelihatan sy seperti menyimpang dari ape yg sepatutnye-Wallahua’alam)





Melihat House pasti akan mmbuatkan hati sy berdetik ‘ko mmg sengal tapi apesal la ko gempak sgt…aku kagum n respect dgn ko…tapi,sayang ko bukan islam’…Semoge Tuhan memberikan ko petunjuk… Walaupun House hanyelah sebuah watak dalam drama ciptaan manusia tapi tidak mustahil utk belajar sesuatu dari perwatakan watak itu…Ape salahnye jike sekali sekale kite akui mmg ader org sengal yg hebat dalam dunia ni supaya kite belajar bagaimana utk maju dan terkehadapan…
Melihat House juge mmbuatkan sy terbayang tentang kehidupan…Bagaimana utk saye mengharungi mase depan…Entah mengape sy berharap sy dapat menjadi seorang doctor seperti House suatu hari nanti tapi pada dasarnye jurusan yg sy ambil bukanlah ke arah itu…Bahkan,mungkin jauh menyimpang…
Lastly@first thing first,House telah mengajar saye tentang ketabahan…Die adalah satu2 nye watak dan perwatakan yg dihasilkan manusia yg membuatkan sy terfikir dan sentiase berfikir…





Hakikatnye,saye tidak dapat menggambarkan bagaimana utk bercerite ttg House dengan sebaiknye melalui taipan mahupun tulisan…Mgkin ape yg saye katekan di atas hanyelah sebahagian dari khatirah@lintasan hati…Padehal,mengikut firasat saye ader byk lg tentang House yg masih tersimpan dan terdetik di dalam hati tetapi saye gagal utk meluahkan apetah lg menyampaikan…Mgkin ape yg saye katekan di atas hanye sekadar utk berkongsi dengan anda serbe sedikit ape yg bermain di fikiran dan sekadar memenuhi tuntutan utk memenuhkan blog saye…Hmmm~Biarkanlah ape yg masih tersirat dalam firasat dan lintasan hati saye tentang House menjadi tande tanye kepada diri saye sendiri…Mgkin suatu hari nati saye dapat bercerite ttg House dgn sebaeknye tetapi sy rase saye takkan mampu utk bercerite sgn sebaeknye kerana ia termatlah subjektif…mungkin anda sendiri perlu menontonye…Dan,saat anda menontonnye sampaikan salam saye kepada dier…~

p/s ; House bukanlah org yg terhebat kerana hanye ade seorang sahaja yg terhebat…Tepuk dada tanye iman ~ Allahumma solli ‘ala Muhammad ~

1 comment:

alin said...

ternanti2 apakah pulak lagu y mngjar erti ktabahan bg anda=)