Saturday, 15 December, 2007

Afiq dan Semester Baru

Tinggal lebih kurang 2 minggu je lg sem baru akan bermule setelah 2 bulan lamenye saye bercuti…Ini bermakne,masih ader 2sem lg@setahun utk saye menghabiskan pengajian saya dalam Asasi Undang-Undang UiTM dan mengharungi bumi Kuantan yg tak dapat sayer gmbarkan…Yg saye tahu,duduk di Shah Alam lebih baek dan meyeronokkan…Haha…nak buat mcm maner…itula takdir yg telah dittapkan utk diri ini…

”Dan barangkali sesuatu yg kamu benci itu adalah baek utk kamu dan brgkali sesuatu yg kamu cintai itu adalah tidak baik utk kamu dan Allah mengetahui ape yg tidak kamu ketahui”

Alhamdulillah,semester satu yang berlalu pada pndgn sy bermula dgn baek dan berakhir dgn baek…dengan keadaan yg baek dan result perikse yg baek semuanya alhamdulillah kelihatan baek…Dengan ni’mat dan anugerah dari tuhan seperti ; satu bilik 2 org siap dgn bilik air…Astro yg biler2 boleh ditonton asalkan tidak melebihi jam 11 malam(kalo nak tgk jugak,mintak pak guard),gymnasium yg OK-cukup utk memetakkan perut dan menguatkan kaki,kedudukan yg strategik iaitu di dalam bandar-boleh pegi ke mana2 sahaja dgn berjalan kaki baek ke Taman Gelora mahupun Megamall…tidak luper juge kepada Arkid Makanan yg agak stlye sebb murah dan agak sedap,kepada abg2 kantin yg bertungkus lumus menyiapkan makanan wlapun kdg2 lambat tapi itu tidak menjadi masalah besar, sahabat2 yg selalu beri tunjuk ajar dan tak kedekut ilmu,lecturer2 yg cool dan berdedikasi-terime kaseh kerana menanda kertas sayer dgn penuh komitmen dan mmberikan markah yg baek utk sayer,Kak Nisa dan Kak Tini yg mmg byk membantu tak kire siang atau malam…semoga dipermudahkan urusan di dunia dan akhirat…Owh yea!Tidak luper juge kepada Pak Su dan Pak Cik Zidane kerana menjadi pemandu yg bertolak ansur…insyaAllah~Ameeen…

Biler semester kedue@baru bermule,ia bermakne sy perlu utk menjadikan semua keadaan menjadi lebih baek…baek dari segi fizikal,mental dan yg plg penting sekali tentu rohani sbb insyaAllah rohani yg baek menghasilkan diri yg baek…Study juge perlu menjadi lebih baek-utk menjejakkan kaki dalam degree memerlukan CGPA 3.5…dan,itu bg saye sebagai seorang yg malas dan mmg tak tere dalam pelajaran(di akui ramai termasuk saye) mmg sesuatu yg kelihatan impossible…Tapi ramai org kate bahawa ‘nothing is impossible’ termasukla slogan yg digunakan oleh the brand with the 3 stripes(adidas)…dan sy berharap nothing is impossible itu menjadi sesuatu yg benar dan bukan omongan kosong semate…Juge sy harapkan sesuatu yg extraordinary akan berlaku (“,) yg membolehkan saye utk mendpat tempat dalam degree nanti…(taknak kolej swasta-mahal giler tak igt dunia…laenla kalo ader org nak soponser…tadehalla)…Selain daripada study,ade satu lg bende yg patut sy risaukan…bukan sy jer…tapi semua makhluk yg merasakan diri mereka adalah muslim(sekurang2nya) iaitu akhlaq@peribadi@syakhsiah...Bagaimana harus sy utk memastikan ‘perkare2’ ini mejadi lebih baek.???Mungkin sy ader care sy sendiri dan care sy itu tak jauh bezenye dgn care anda…Tapi,sy mengalu2kan sebarang care dari perlbagai pandangan selagi tidak bercanggah dari ape yg sepatutnye…dan satu lg perkare yg saye sgt khuatir iaitu bgaimana harus sy memelihre 30juz Al-Furqan dgn baek…???Bagaimane perlu ader kekuatan dalam diri sy utk sy melaksanakan ‘care’ yg sedang bermain di fikiran anda sekarang…???Bantulah saye…~

“Wahai Semester Baru,sy berharap agar kamu sentiase bersame saye…menjadi teman dan sahabat sy yg baek…Dan sy berdoa juger berharap kepada Dia bahawa kamu diciptakan dan diadakan utk sy oleh Dia utk menjage dan memelihara saye agar saye tidak melampaui batas-batas yg telah ditetapkan oleh Dia…Andai kamu boleh berdoa wahai Semester Baru,berdoalah utk kebaikan saye,ibu dan bapa sayer,keluarga sayer,perndidik2 sayer(muallim/ah,lecturer2),sahabat2 saye,cinta2 saye dan muslimin dan muslimat yg bersama Baginda di dunia dan akhirat…Maka tanggungjawab sy wahai Semester Baru utk mengaminkan doa itu” Ameen Ya Rabbal ‘Alamin…~

No comments: