Tuesday, 24 June, 2008

10 Hari di Jakarta ~

Alhamdulillah…dapat jugak aku manfaatkan cuti yg pjg ni dengan menghabiskan masae selama 10 hari Jakarta yg mgkin lebih baek dari Kuala Lumpur atau…sebaliknya…~

Setelah bosan tinggal di Malaysia dan setelah mendapat persetujuan dari parents(kenela dapat persetujuan,kalo tak sape nak support..haha!),berangkatlah aku ke sana pada 11Jun dan pulang pada 21Jun…Nak kate aku pergi holiday tak jugak dan nak kate aku buang mase kat sane pun tak jugak…sebb 10 hari kat saner aku rase mcm dah 100 hari..dah mcm duk kat sane selame satu sem…rase mcm student@musafir yg belaja kt sane pun ade…Act,pergi sane nak lepak2 dengan Baem yg agak2 sengal tapi agak2 gempak…hahaha…tak byk yg berubah,tapi still ader perubahan…good 4 u Baem…~

Kalo aku cerita aku pergi jalan sane jalan sini bukkanyee menarik phatian sgt pun sebb korg takkan boleh imagine punye keadaan di sana…tulaa,wpun aku mmg pandai bercerita utk memberikan gambaran yg jelas,tapi kalini aku agak malas utk memberikan gambaran itu…

Cume,sedikit pengajaran yg boleh diambil dari pengalaman dan pengajaran itu terfokus ke arah ‘SYUKUR’(ade je pengajaran2 laen) bile kite berada di negara mcm tu…negara dunia ke3 atau mgkin ke 4…~

-Traffic jam dekat sane sangat lah teruk berbanding di Malaysia…
-Pemandu2 di sane sgt lah pro sampai kebanyakan mereka tidak menggunakan signal tetapi hanya menggunkan hon utk memberi isyarat
-Jarak antara kenderaan sgt la rapat di highway (satu jengkal) dan amat mencuakkan
-Hiburan merupakan santapan utama org kebanyakan di sana
-Makanan tepi jalan mereka sedap dan menarik perhatian@murah
-Org kaya di Indoneisa lebih hebat dan kaya dari org kaya di Malaysia@Shopping complex bersepah yg ala2 MidValley tuh…tadehalla~
-Pergaulan mereka sesame rakyat lebih baek dan mesra jika dibandingkan dengan kita
-Barang2 mereka sangat murah dan ini sgt seronok…Bercutilah disana!!!Snorkling tu baru RM15..haha
-Demokrasi adalah meraka
-Ceramah dan Khutbah di sana sgt lah cool dan menarik…tiada teks!!
-Public transport disana sgt efektif…sgt byk dan sgt mudah dicari
-Meraka tidak seteruk yang kita sangka!!!

Tuje kot sedikit pengajaran…haha…tak jugakkan nak kate pengajaran???ikutla nak define ape…lu ader otak lu pikkirlah sendiri!!!~Nabil plak...-

Anyway,mgkin berada di negara sendiri itu lebih baek…Dan,mmg setiap kejadian itu ada kelebihan dan kekurangan…itulah Malaysia dan Indoneisa…Bagai air dicincang takkan putus…begitulah juga aku dan ko(yang sedang membaca)…kan??


Special thanks to ;
1-MAK and AYAH
2-Baem,Mun,Zaf,Halim,Ammar
3-Ummi’s Family
4-Warga Kedutaan Besar Malaysia Jakarta
5-Pak Tubing,Jaman and Bongo’
6-Ibuk Haider and family
7-Pemimpin2 Mahasiswa Jakarta
8-Seluruh warga Indonesia di Jakarta

-Semoga kalian dirahmati Allah dunia dan akhirat-

Ameen Ameen Ya Rabbal 'Alamin.....~

4 comments:

Anonymous said...

wah best nyer....
nak g laa jugek melancong ke sana.

-pembaca blog anda-

afiq said...

pembaca blog ku, jom kite melancong ke eropah...istanbul,paris,london,new york,madrid dsb...setuju???

Basyir K. said...

salam ...

org kate indon ni byk persamaan dgn mesir ... mcm ape yg ko cite mmg exactly ade yg same e.g. jln yg zahmah (sesak), makanan yg murah, driver yg pro, public transport yg efficient etc ...

tp yg paling aku suke, 2-2 negara ni mmg mengajar kite utk sentiasa bersyukur dan lihat kesusahan org lain sbg bandingan atas kesenangan kite selama ni ... juge 2-2 negara ni adlh negara yg 'laju' dlm kerja2 dakwah mereka!

aku pun tgh plan nak ke europe ... maybe dlm 2-3 thn lg ... klu nk join bgtau la ... hehe ;)

btw, baem blaja ape kt indon?

afiq said...

wow~

aku setuju dengan pandangan ko sahabat ku...dan,boleh je nak join ko nak pergi europe...serius!!!hehe...

baek amek syariah...tapi sekarang buat persediaan lughah...